Ministar koji je ukinuo vizu Đokoviću: Pozdravljam sudsku odluku, jačamo uprkos pandemiji

Pozdravio sudsku odluku

Ministar za imigraciona pitanja Australije Alex Hawke oglasio se saopćenjem u kojem pozdravlja odluku Federalnog suda da odbije žalbu Novaka Đokovića i deportuje ga iz zemlje.

Hawke je najzaslužniji čovjek što Đokovića nećemo gledati u borbi za 10. Australian Open u karijeri. Iskoristio je svoje pravo i ukinuo je vizu za Australiju srbijanskom teniseru.

U međuvremenu slučaj je prebačen na Federalni sud Australije. Žalba Đokovića protiv odluke Hawkea nije uvažena i srbijanskom teniseru slijedi deportacija uz trogodišnju zabranu ulaska u zemlju.

Iako je odluka konačna i već donesena, još uvijek se čeka službeno obrazloženje koje je Federalni sud Australije najavio objaviti tokom dana.

O svemu se oglasio Hawke, koji je pozdravio odluku Suda i naglasio da je važno ostati siguran u teškim vremenima. Na čemu radi granična policija koja je zaustavila Đokovića na ulasku u zemlju.

"Pozdravljam jednoglasnu odluku Federalnog suda Australije koji je podržao moju odluku da iskoristim ovlaštenja i ukinem vizu Novaku Đokoviću zbog javnog interesa. Snažna protekcija Granične policije Australije očuvala nas je tokom pandemije i donijela da imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti i najjaču ekonomiju oporavka. Takva protekcija je od velikog značaja za očuvanje društvene jedinstvenosti Australije", rekao je Hawke.

Australski ministar za imigraciona pitanja naglasio je i da je više od 90 posto građana ove zemlje vakcinisano.

"Australija nastavlja da jača uprkos pandemiji. Do danas je u ovoj zemlji primljeno oko 43 miliona doza vakcine i vakcinisano je više od 91,6 posto građana starijih od 16 godina", zaključuje Hawke.

Australijski premijer Scott Morrison pozdravio je odluku Federalnog suda kojom je potvrđeno poništavanje vize Novaku Đokoviću. Rekavši da će to pomoći da australijske granice "ostanu čvrste, a Australijanci zaštićeni".

"Sada je vrijeme da se krene sa Australian Openom i da se vratimo uživanju u tenisu", izjavio je Morison.

Podsjetimo, o svemu se oglasio i Novak Đoković koji je poručio da je razočaran, ali da poštuje odluku australskih vlasti o deportaciji. Poželio je svim teniserima i organizatorima sreću na prvom Grand Slam turniru u sezoni.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)