Povjerenik EU poručuje Bosni da bolje upravlja migracijama

© Thomson Reuters
© Thomson Reuters

Povjerenik za migracije EU Ylve Johansson pozvao je u četvrtak BiH da pravilno upravlja migracijama i ravnopravno podijeli teret svoje migrantske krize širom zemlje ako želi ostati na putu za članstvo u EU.

Oko 9.000 migranata iz Azije, Bliskog istoka i sjeverne Afrike zaglavilo se u BiH na putu ka bogatijim evropskim zemljama.

Većina ih je koncentrirana u sjeverozapadnom uglu Bosne, blizu hrvatske granice, i u glavnom gradu Sarajevu.

"Područje migracije jedno je od 14 prioritetnih područja kojima se treba pozabaviti kako bismo imali budućnost zajedno s EU, a mi vidimo potrebu za boljom podjelom tereta", rekao je Johansson.

Govorila je tokom obilaska prihvatnog kampa za migrante u Lipi, na sjeverozapadu Bosne, blizu hrvatske granice.

Kamp je nedavno ponovo otvoren nakon što je zapaljen krajem decembra i morao se zatvoriti, ostavljajući više od hiljadu ljudi da spavaju u smrzavajućim uslovima u napuštenim kućama i šatorima u šumama tokom zimskih mjeseci.

Tokom svoje posjete, Johansson je pohvalila lokalne napore na obnovi kampa Lipa, ali je podvukla da je došla sa "snažnom porukom o potrebi pravilnog upravljanja migracijama".

"Migracija nije nešto što će završiti, migracija je nešto što je uvijek bilo ovdje (u EU) i što će uvijek biti ovdje", rekao je Johansson.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori