Otimačina: Za potvrdu o prebolovanom COVID-19 naplaćuju 20 KM!

Za potvrdu o prebolovanom COVID-19 naplaćuju 20 KM!
Za potvrdu o prebolovanom COVID-19 naplaćuju 20 KM!

Prebolovali ste Covid-19 i želite potvrdu ljekara kako biste mogli putovati, nije problem, ali čini se da ćete u Mostaru za ovaj papir morati izdvojiti 20 KM!?

Podsjetimo, na ovo je upozorio Mostarac, Orhan Maslo, bivši član popularne grupe "Dubioza kolektiv", inače zaposlen u Mostar Rock School.

On je odlučio da javnosti ispriča ono što je njegova porodica doživjela u JU Dom zdravlja "Stari Grad" Mostar.

"Kćerka starija (21) mi je prebolovala Covid sredinom januara. Sutra idemo malo na more, jer druga kćer danas maturira pa da se opuste. Nas dvoje testovi, a za kćer stariju, odemo po potvrdu od doktora da je preležala Covid. Ne prije 180 dana (jer je to jedan od uslova za granicu)", počinje svoju priču Orhan. 

Ističe kako u porodičnoj ambulanti kažu da odu u gradski Dom zdravlja i traže Adisu na glavnom pultu i da tražimo potvrdu.

"OK. Kada dođeš tamo, i tražiš potvrdu, odvedu te u neku sobicu iza, uzmu ti 20 KM kao da ti prodaju drogu. Dakle, ne plaćaš to na šalteru transparentno. Daju ti dole prikazani “fiskalni račun” i kažu ti da se vratiš svom doktoru po potvrdu. Hahahahaha. Kakve legende BH zdravstva.
Znaš šta, e do para je. Ovo više čak nije ni sramota", piše Maslo na svom Facebook profilu.

"Vratili smo se u “porodičnu ambulantu” (kako li samo brižno zvuči) i pitao sam osoblje ambulante po kojem zakonu se naplaćuje potvrda da si bio bolestan? Niko nije imao odgovor, rekli su da se i njima to gadi i zamolili su me čak ako mogu da ovu priču javno ispričam.
Diler ti barem proda drogu, ova ekipa ti proda račun čovječe, hej. Jer potvrda je svakako tvoja. Bolnica svaka je dužna da ti izda potvrdu u sklopu zdravstvenog osiguranja za sve što si prebolovao a oni su intervenisali. Naša draga porodično-obiteljska BiH", napisao je Maslo. 

Izcvor: radiosarajevo

Pročitajte više: EP: Potvrde za COVID-19 moraju olakšati slobodno kretanje bez diskriminacije

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori