Potvrdio Biden: Američki specijalci u napadu na sjeverozapadu Sirije ubili vrhovnog vođu ISIL-a

Spasioci su rekli da ima žena i djece među najmanje 13 ubijenih tokom racije, Biden to nije spominjao

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) rekao je u četvrtak da su komandosi američkih specijalnih operacija ubili vođu Islamske države u rizičnom napadu prije zore na sjeverozapadu Sirije. Prenio je New York Times. Spasioci su rekli da ima žena i djece među najmanje 13 ubijenih tokom racije.

Bajden je u saopćenju naveo da je vođa terorista, kojeg je ISIS identificirao kao Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, ubijen. Visoki zvaničnik administracije rekao je da je al-Qurayshi umro na početku akcije nakon eksplozije bombe koja je ubila njega i članove njegove porodice, uključujući žene i djecu.

Helikopterski napad izvelo oko dvadesetak američkih komandosa

- Zahvaljujući vještini i hrabrosti naših oružanih snaga, skinuli smo s bojnog polja Abu Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija, vođu ISIS-a. Svi Amerikanci su se sigurno vratili sa operacije - navodi Bajden u saopćenju.

Helikopterski napad koji je izvelo oko dvadesetak američkih komandosa, uz podršku naoružanih helikoptera, naoružanih dronova Reaper i jurišnih mlaznjaka, ličio je na raciju u oktobru 2019. u kojoj je Abu Bakr al-Baghdadi, prethodni vođa Islamske države, poginuo kada je detonirao samoubilački prsluk dok su američke snage upadale u skrovište nedaleko od mjesta gdje se u četvrtak odigrala operacija.

Značajan udarac rekao je Biden

Vazdušno-desantni napad uslijedio je nekoliko dana nakon završetka najvećeg sukoba SAD-a sa . Islamskom državom od kraja takozvanog kalifata džihadista prije tri godine. 

Američke snage podržale su miliciju koju predvode Kurdi na sjeveroistoku Sirije dok se više od sedam dana borila da protjera borce Islamske države iz zatvora koji su okupirali u gradu Hasaki.

Malo se zna o al-Qurayshiju, koji je naslijedio al-Baghdadija, ili o najvišoj komandnoj strukturi ISIS-a. Ali analitičari kažu da je smrt vođe Islamske države bio značajan udarac za terorističku grupu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)