Potražnja za bakrom obara sve rekorde

Potražnja za bakrom obara sve rekorde
Foto: Racool

Globalna potražnja za bakrom, važnom komponentom u proizvodnji električnih vozila (EV) i potrošačke elektronike, premašit će ponudu za više od šest miliona tona do 2030. godine. Predviđa norveška istraživačka i analitička kompanija za energetska pitanja Rystad Energy.


Ovakav deficit "crvenog metala" mogao bi da ima široke posledice po energetsku tranziciju. Jer trenutno nema zamene za bakar u elektroindustriji, upozorava se u izveštaju kompanije i dodaje da su potrebna značajna ulaganja u eksploataciju bakra kako bi se izbegle nestašice, prenosi Blic.

Predviđeno je da će potražnja za bakrom do kraja ove decenije porasti za 16 odsto na 25,5 miliona tona godišnje. Dok je predviđeno smanjenje ponude za 12 odsto u odnosu na 2021. godinu, prenosi portal "Oil Price".

Procjene zasnovane na tekućim i projektovanim projektima pokazuju da će isporuke dostići 19,1 milion tona godišnje. Što je znatno ispod količine potrebne za zadovoljenje potražnje.

Ulaganje u eksploataciju bakra je rizično jer su trenutne operativne aktivnosti blizu maksimalnog kapaciteta. Zbog kvaliteta rude i iscrpljivanja rezervi, što stvara pritisak na povećanje troškova proizvodnje i emisija.

Međutim, sadašnje visoke cijene bakra mogle bi potaknuti investitore da prihvate viši nivo rizika.

  • Nedovoljna ulaganja u eksploataciju bakra utiču na manju ponudu, jer zbog tržišnih previranja izazvanih pandemijom investitori zadržavaju svoj kapital. Kako se energetska tranzicija ubrzava i usvajanje električnih vozila raste u prepunim zemljama kao što su Kina i Indija, industrija rudarstva bakra zahtijeva značajna ulaganja. Kako bi održala korak sa potražnjom, rekao je James Lay, globalni stručnjak za energetske metale i viši potpredsjednik Rystad Energy-a.

Rast tržišta obnovljivih izvora energije i električnih vozila povećao je potražnju za bakrom, što je dovelo do skoka cijena ovog metala za 70 posto tokom pandemije. Prema dostupnim tržišnim podacima, bakrom se danas trgovalo po cijeni od 9.730 dolara po toni.

Sve u svemu, svaki deficit u opskrbi bakrom će gotovo sigurno potaknuti viši nivo recikliranja kako bi se povećala dostupnost "crvenog metala", zaključuje Rystad Energy.

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori