Ovo je njemačko jelo, veoma poznati i rado viđeno na njihovoj trpezi. Jelo se može servirati u svako doba godine, dakle bez sezonskog ograničenja. Jaja i krompir rijetko ko da ne voli, a kad su u ovoj kombinaciji, onda to izgleda ovako!
Recept je osmislio Gastrolovac Darko Debić!
Sastojci za 4 porcije:
8 jaja 600 g krompira
60 g MEGGLE maslaca
2 kašike glatkog brašna
300 ml MEGGLE vrhnja za kuhanje
300 ml temeljca
3 - 4 kašike senfa
sol
biber
list peršuna
mladi luk
2 rotkvice
muškatni oraščić
Priprema:
Skuhajte jaja, ohladite i ogulite. Prerežite jaja na pola. Krompir ogulite, operite, narežite na kocke i kuhajte u posoljenoj vodi. Zagrijte maslac u loncu i lagano zapržite brašno. Neprestano miješajući pjenjačom dodajte temeljac i vrhnje za kuhanje.
Dodajte senf, muškatni oraščić, sol i biberr. Kuhajte 5 – 10 minuta.
Kuhani krompir ocijedite. Dodajte jaja i kuhani krompir u umak, kratko prokuhajte.
List peršuna, mladi luk i rotkvice operite i nasjeckajte.
Servirajte na tanjure, ukrasite peršunom, mladim lukom i rotkvicama te poslužite.
Prijatno!
Pročitaj više: KROMPIR ČORBA SA PILETINOM