Portret sultanije Hurem na aukciji u Londonu prodat je za 173 hiljade dolara

Aukcija

Portret sultanije Hurem na aukciji u Londonu prodat je za 173 hiljade dolara
Portret sultanije Hurem (Foto: Twitter)

U okviru aukcije "Umjetnost islamskog svijeta i Indije" u Londonu uljani portret sultanije Hurem, supruge osmanskog sultana Sulejmana I koja je bila poznata i kao Rokselana, prodat je za 173.000 dolara.

Portret sultanije Hürrem potječe s kraja 16. početka 17. stoljeća, a bio je procijenjena između 137.000 do 343.000 dolara.

Sultan Sulejman I, koji je ostao na vlasti 46 godina, bio je jedan od najvećih sultana koji je ikada vladao Osmanskim carstvom. Bio je poznat kao "Zakonodavac" na istoku zbog svoje pravedne uprave nad ogromnim carstvom koje se protezalo do Perzijskog zaliva.

Hürrem porijeklom je bila iz današnje zapadne Ukrajine, a ušla je u harem sultana Sulejmana i brzo postala njegova miljenica. Sultan Sulejman je prekršio konvenciju i oženio Hurem, a zajedno su dobili četvero djece.

Bila je uticajna ne samo kao njegova supruga, već mu je pomagala da vodi carstvo. Dok je Sulejman bio odsutan, ona bi mu pisala pisma i obavještavala ga o dešavanjima u prijestolnici.

Na aukciji našla su se i dva osmanska predmeta koja nikada ranije nisu bili dostupni na tržištu. U pitanju su dva izvanredna para mogulskih naočara iz 17. stoljeća – jedan sa smaragdnim staklima, a drugi sa dijamantskim staklima.

Pročitajte više: Istanbul za početnike: Sve što trebate znati

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)