Pretučenoj djevojčici iz Jajca stiže podrška mladih, policija još vrši istragu

Bosanskohercegovčka javnost je u šoku nakon novog slučaja vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u Jajcu. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona su nam kazali da poduzimaju zakonom predviđene mjere. Videosnimak vršnjačkog nasilja objavljen je prije nekoliko dana na društvenim mrežama. Na njemu se vidi djevojčica koja nekoliko minuta sjedi na drugoj djevojčici koja se nalazi na tlu i tom prilikom joj zadaje više udaraca u području glave i tijela. Vršnjaci okolo sve snimaju mobilnim uređajima i potiču nastavak tučnjave.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona Hasan Hodžić nam je kazao da je Policijskoj stanici Jajce 7. maja prijavljen događaj na školskom stadionu u Jajcu. Gdje je napadnuta maloljetna djevojčica.

"Policija poduzima mjere i radnje i radi na rasvjetljavanju slučaja u saradnji s kantonalnim tužilaštvom", kazao je Hodžić

Javni istup i podršku napadnutoj djevojčici pružio je Forum mladih SDP Žepče, koji su kazali da osuđuju ovaj čin te da traže od odgovornih i nadležnih institucija u BiH da javnost upoznaju o uzrocima i sankcijama koje će uslijediti.

"Ne smijemo dozvoliti sebi, a ni drugima da zatvorimo oči pred nasiljem. Šutnja je znak odobravanja. Mi ne odobravamo! Mi želimo stvoriti okruženje slobode i jednakih prava zato tražimo da se kazne i osude počinioci kao i oni koji su šutnjom i snimanjem ovog događaja odobrili ovo nasilje koje već dugo traje, a počelo je običnim vršnjačkim zadirkivanjem i preraslo u strašan čin. Čin koji pokazuje da je tačna fraza 'ljudi su više loši nego dobri'. Jesmo li zaista toliko loši da slabije i nemoćne guramo u stranu, uzimajući im osnovna ljudska prava i stavljajući ih na stub srama", navode u reakciji FOM SDP Žepče te na kraju dodaju:

"A ti, djevojčice, nisi sama!"

Za sada nije poznato šta je prethodilo ovom događaju, a više informacija bit će poznato u narednom periodu.

.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori