Podignuta optužnica protiv muškarca koji je plaćao krivotvorenim kunama

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv državljanina BiH Asima Morića, rođenog 1995. godine u Mostaru, koji je i ranije osuđivan, zbog krivotvorenja novca.

Kako stoji u saopćenju Tužilaštva BiH, optuženi se tereti da je, u mjesecu oktobru i novembru 2019. godine, na području Mostara, počinio pet krivičnopravnih radnji.

- To je uradio na način da je pribavio pet krivotvorenih novčanica u apoenu od 500 hrvatskih kuna, za koje je znao da su krivotvorene, te ih na osmišljen način stavljao u opticaj kao prave, nanoseći na taj način štetu radnicima", navode iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se, također, tereti da je 1. juna 2021. godine, na području općine Odžak, a nakon što je prethodno pribavio 40 krivotvorenih novčanica u apoenu od 50 KM, plaćajući račun za robu u prodavnici mješovite robe, pokušao staviti u promet jednu krivotvorenu novčanicu, u čemu nije uspio jer je prodavačica posumnjala u ispravnost novčanice i pozvala policiju.

Optuženi se tereti da je počinio produženo krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 54. istog Zakona, te krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori