Počeli pregovori u Istanbulu: Erdogan delegacijama održao govor

Pregovori

Počeli pregovori u Istanbulu: Erdogan delegacijama održao govor
(Foto: EPA-EFE)

Pregovori između ruske i ukrajinske delegacije su počeli u Istanbulu, u palači Dolmabahče.

Nakon nekoliko online sastanaka, na kojima nije bilo pomaka, mirovni pregovori danas su nastavljeni uživo. Domaćin je Turska, a pregovaračima je uvodni govor jutros održao Recep Tayyip Erdogan.

On je istakao da očekuje solidan ishod pregovora, nakon što do sada nije postignut napredak. Međutim, mnogo smatraju da je vrijeme da se napravi iskorak i da se za pregovaračkim stolom situacija počne rješavati.

Interesantno je da je na pregovore u Istanbul došao i Roman Abramovič, koji je u pregovarački proces bio uključen i ranije u Bjelorusiji. Njegova uloga je medijatorska, a kao takav je prihvatljiv i jednoj i drugoj strani.

Nakon održanog govora, Erdogan je ruskoj i ukrajinskoj strani poželio sreću u cilju postizanja rješenja.

Kako prenosi Financial Times, pozivajući se na četiri neimenovane osobe upućene u pregovore Rusije i Ukrajine, Moskva i Kijev razgovaraju o pauzi u neprijateljstvima kao dijelu mogućeg sporazuma koji bi uključivao odustajanje Ukrajine od nastojanja za članstvo u NATO-u u zamjenu za sigurnosne garancije i izglede za pridruživanje EU.

Nacrt dokumenta o prekidu vatre ne sadrži nikakvu diskusiju o tri početna ključna zahtjeva Rusije "denacifikaciji", "demilitarizaciji" i pravnoj zaštiti ruskog jezika u Ukrajini. (Klix.ba)

Pročitajte više: Haotična situacija, Rusija je praktički bankrotirala: Nastavljaju se pregovori sa Ukrajinom

Pratite nas na Facebook akter.ba - Počeli pregovori u Istanbulu: Erdogan delegacijama održao govor

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori