Poboljšajte držanje tijela i izbjegnite bolove u leđima i vratu

pexels-andrea-piacquadio-840996
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Većina ljudi koji više vremena provode sjedeći na poslu žale se na bolove u leđima i vratu. Ova se bol često može pripisati lošem držanju tijelu i oslabljenim mišićima kralježnice. Ta bol se očituje kao bol u centralnom dijelu vrata, donjem dijelu leđa, ruku ili nogu. Ovu neugodnost možete izbjeći uvodeći dvije spesifične promjene u načinu života – pažnja na „sjedeći položaj“ i uključivanje svakodnevne rutine vježbanja. Poboljšajte svoje uslove za svakodnevni rad i riješite se dosadnog bola koji vas usporava.

Naučite pravilno sjediti

Poznato je da osobe u 21. stoljeću vode manje aktivan život nego ranije generacije. Zapravo, većina zaposlenih ima poslove koji zahtijevaju značajnu količinu rada na kompjuteru.

Mnogi također provode značajnu količinu vremena gledajući televiziju ili igrajući videoigrice noću i vikendom. Ovaj neaktivni način života može oslabiti mišiće kralježnice. Promjenom načina sjedenja možete znatno izbjeći bolove u leđima i vratu.

Prati ove savjete i poboljšaj svoj položaj sjedenja kod kuće i na poslu.

Nemojte prekrstiti noge.
Da biste zadržali pravilnu unutrašnju krivu u lumbalnoj kralježnici (donji dio leđa) dok sjedite, morat ćete obje noge imati na podu. Postavite visinu stolice na ispravan nivo. Stopala postavljenih na pod, prilagodite visinu stolice tako da vam kukovi budu u razini ili malo viši od koljena.

Koristite lumbalni valjak.
Vaš donji dio leđa također treba podršku kako bi održao ispravan položaj. Ključno je koristiti stolicu s ugrađenom potporom ili kupiti onu koja se može pričvrstiti na stolicu. Svakako podesite oslonac tako da vam olakša i podrži najbolje držanje za rad na vašem poslu.

Držanje gornjeg dijela tijela.
Pokušajte da laktove držite savijene pod uglom od 90 stepeni. Miš bi, kao i tastatura, trebao biti postavljen ispod vaših ruku. Ekran računara trebao bi biti tačno ispred vas kako biste izbjegli dugotrajnu rotaciju u jednu stranu. Adekvatan položaj uključuje i pravu visinu na kojoj je ekran postavljen.

Pročitajte više: Svakodnevno sjedenje može vas ubiti - Pokrenite se odmah

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)