Pobjeda Braathena: Nastavak norveške dominacije u Svjetskom Kupu

Slalom za muškarce

Nekoliko minuta nakon što je u nedjelju dominirao terenom svjetske klase u Val d'Isèreu za svoju drugu pobjedu u slalomu u Svjetskom kupu, Norvežanin Lucas Braaten nije želio ništa drugo osim prvog mjesta.

"Čovječe, samo želim to ponoviti", rekao je 22-godišnjak nakon što mu je sjajna druga vožnja donijela pobjedu u prvoj slalomskoj utrci sezone za 0,84 sekunde nad Austrijancem Manuelom Fellerom, dok je Švicarac Loic Meillard osvojio treće mjesto.

Drugo mjesto nakon prve vožnje Braatenu je dala motiv da lideru prve vožnje i timskom kolegu Henriku Kristoffersenu preotme poziciju.

Kristoffersenova druga vožnja bila je puna grešaka te je pao na šesto mjesto, donijevši Braathenu pobjedu.

Braathenova pobjeda donijela je norveškom tehničkom timu nacionalni rekord od pet uzastopnih pobjeda u slalomu Svjetskog kupa, nakon dva trijumfa Kristoffersena i dva Atlea Lie McGratha u posljednje četiri trke prošle sezone.

Meillard je nakon prve vožnje došao s petog mjesta i popeo se za dva mjesta i ušuljao se na podijum nakon Kristoffersenove divlje vožnje, dok je Šveđanin Kristoffer Jakobsen završio četvrti sa brojem 20, a domaći favorit Alexis Pinturault bio je peti.

Feler
Loic Meillard

Vidljivost za prvih deset takmičara bila je znatno manja u odnosu na takmičare koji su kasnije došli na stazu.

Na strmoj stazi prekrivenoj svježim snijegom preko noći, prva vožnja je prekinula nade nekoliko kandidata, uključujući McGratha, olimpijskog prvaka u slalomu Clementa Noëla (FRA) i osvajača srebrne medalje u slalomu Johannesa Strolza (AUT).

U generalnom plasmanu za Svjetski Kup vodi Švicarac Marco Odemartt sa 520 bodova, na drugom mjesu je Norvežanin Alexandar Kilde sa 380 bodova, a treće mjesto pripada Lucasu Braathenu sa osvojenih 215 bodova. Četvrto mjesto zauzeo je Austrijanac Mattias Mayer sa 186 bodova, a peto mjesto je njegov sunarodnik Manuel Feller sa 175 bodova.

Henrik Kristoffersen je osmom mjestu sa 145 bodova.

Povezane vijesti: Odermatt osvaja još jedan veleslalom

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori