Plenković: Hrvatska nikada nije dovodila u pitanje genocid u Srebrenici

PLENKOVIĆ O GENOCIDU

Po pitanju predsjednika Milanovića smatram da je uspio pojasniti šta je htio reći, istakao je

Nakon sastanka sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara. 

Cjelovita BiH

Prokomentirao je aktuelna politička dešavanja u BiH, posebnu sjednicu NSRS i usvojene inicijative za povlačenje nadležnosti kao i razgovore o izmjenama izbornog procesa u BiH

- Pratimo sa velikim pozornošću zbivanja u BiH. Zato sam i rekao da je ključna poruka o cjelovitosti BiH, o kvalitetnom funkcioniranju koncepcije jedan, dva, tri i funkcionalnost institiucija BiH. Od predsjedavajućeg Tegeltije čuli smo da se Vijeće ministara od juna sastalo četiri puta, mi u Hrvatskoj imamo sjednice jednom sedmično nekada i dva puta - rekao je Plenković. 

Kako je dodao, Hrvatska ne želi da vidi bilo kakve separatističke i secesionističke tendencije u BiH.

- Želimo da država dobro funkcionira. Isto tako želimo da se poštuje Dejtonski okvir Ustava koji je nastao u jako teškim uslovima, koji je naravno u tom trenutku bio kompromis svih strana, Hrvatska i naš prvi predsjednik Franjo Tuđman su pomogli da se taj sporazum desi. Inzistiramo na okviru u kojem će i Hrvati, mada najmalobrojniji, biti kvalitetno zastupljeni u institucijama BiH - izjavio je premijer Hrvatske. 

Plenković se osvrnuo i na Mostar. 

- Svi zajedno trebamo učiniti maksimalne napore da pomognemo da država funkcionira. Mostar koji je bio fusnota izabrao je i gradonačelnika i novo Gradsko vijeće, sada je to pozitivan primjer, sada kvalitetno funkcionira. Bio je jedna od konkretnih tačaka u pregovorima bošnjačkih i hrvatskih političara o pronalaženju konsenzusa o izbornom - istakao je Plenković. 

Genocid u Srebrenici

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Zorana Milanovića i njegvo relativiziranje genocida u Srebrenici. 

- Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici službeni stav Hrvatske nikada nije došao u pitanje. Po pitanju predsjednika Milanovića smatram da je uspio pojasniti šta je htio reći. Vidjeli ste neke njegove izjave gdje i on nije imao nikakve dileme o genocidu u Srebrenici. Kada sam bio zastupnik u EU parlamentu snažno sam i aktivno lobirao prema državama i prema parlamentarcima, da BiH 2016 .podnese zahtjev za članstvo. 

Imam lični politički osjećaj identifikacije sa željom da pomognem tu želju i ambiciju. BiH i Hrvatska su upućene jedna na drugu kao malo koje zemlje. Ovo je snažan prijateljski posjet koji nije simbolička gesta koji nije nikakvo peglanje on je dio sustavnog dijaloga. Sljedeći korak, a to je sastanak Vijeća ministara BiH i Vlade RH u Hrvatskoj treba ove odnose odvesti na veću razinu. Vjerujte, snažnijeg, većeg prijatelja, advokata, zagovarača EU, Bosna i Hercegovina nema. 

Ja tamo sjedim već šestu godinu i znam ko šta govori i ko šta podiže. Ja ću sa zadovoljstvom danas nakon ovih sastanka nazvati ministra vanjskih poslova koji je na Vijeću trenutno. Državna tajnica je sutra, ja ću biti tamo, izvjestiti ću kolege o ovim razgovorima, njih sve to zanima. EU gleda na Hrvatsku kao na zemlju koja ipak ima veća znanja o situaciji ovdje nego drugi i kada to činite sa prijateljskim uvjerenjem onda je vaša poruka uvjerljivija - kazao je Plenković.

Plenković je govorio i prevazilaženju aktulenih pitanja u odnosima dvije države i istakao da su to uglavnom pitanja koja su vezana za odnose iz bivše SFRJ.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)