Pitanje nošenja marame ponovo aktuelno u Turskoj

Turska

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je predložio da se referendumom odluči da li ustavom treba urediti pitanje nošenja marame među ženama. To je bila reakcija na prijedlog čelnika opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) Kemala Kilicdaroglua.

Erdogan je održavanje referenduma predložio tokom posjete turskoj provinciji Malatya.

"Mogli bismo i ovo učiniti ako se usuđuješ, provedimo referendum", rekao je.

Reagovao je nakon što je vođa najveće opozicione stranke ponovo aktuelizirao ovo pitanje, predloživši zakon kojim će se ono urediti. Predložio je zakon kojim će se garantovati pravo nošenja marame te je priznao da je CHP pravio greške po ovom pitanju dok je bio na vlasti.

Provladin list Daily Sabah piše da Kilicdaroglu iznenadnim aktueliziranjem ovog pitanja želi doprijeti do konzervativnih Turaka, među kojima je malo onih koji podržavaju CHP. Većina njih podržava vladajuću Stranku pravde i razvoja (AKP) koju predvodi upravo predsjednik države. Kilicdaroglu je komentarisao Erdoganov prijedlog o referendumu.

"Podržite prijedlog našeg zakona. O kakvom referendumu vi govorite? Šta sada, da li pokušavate da djelujete kao lažni Viktor Orban (premijer Mađarske)? Ako ne pobjegnete, onda možemo riješiti ovo pitanje", poručio je predsjednik CHP-a.

U AKP-u smatraju da je potrebno donijeti ustavne amandmane kojima će se garantovati pravo nošenja marame, a ne zakon. Ministar pravde Bekir Bozdag je najavio da će se predstaviti ustavni amandmani kojima će se tretirati ovo pitanje.

Turkinje koje nose marame dugo su se borile protiv zakonske zabrane nošenja marame u javnim ustanovama i institucijama. Daily Sabah piše da je za zabranu odgovoran CHP. Ovo pitanje je bilo vrlo važno tokom 90-ih i početka 2000-ih godina.

Zabrana je na snazi bila od 80-ih i postala je još restriktivnija 1997. kada je vojska prisilila konzervativnu vladu da podnese ostavku. Riječ je o događaju koji se u Turskoj naziva "postmoderni puč". Parlament je 2008. ukinuo zabranu nošenja marame na univerzitetima. Vladajući optužuju CHP-ove parlamentarce, među kojima je Kilicdaroglu, da su ukidanje zabrane pokušali blokirati pred Ustavnim sudom.

Vlast je 2013. ukinula zabranu nošenja marame u državnim institucijama.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori