Pitali smo IZ da li će vratiti novac vjernicima koji na hadž ne budu mogli putovati zbog korone

IZ

Odlazak na sveti islamski obred - hadž nije nimalo jeftin. Za jednu osobu cijeli aranžman ko'šta 12.000 KM, a buru u javnosti je podigla informacija da osoba koj eventualno uoči polaska na hadž bude zaražena koronavirusom, neće dobiti povrat uplaćenog novca.

Zbog toga smo provjerili u Islamskoj zajednici BiH da li je to tačno i koja je procedura.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Dževad Hadžić je istakao da će se pokušati naći način da se vrati dio novca onome ko eventualno bude pozitivan na koronavirus uoči odlaska u Saudijsku Arabiju.

U izjavi za Klix.ba je napomenuo da su Saudijskoj Arabiji plaćeni prijevoz avionom, hotelski smještaj, prijevoz unutar zemlje, takse, porezi, vize. No, kako je kazao, pokušat će pronaći način da se vrati većina novca onima koji budu pozitivni na koronavirus.

"Ako neko odustane, mi nemamo mogućnost povrata od onih kojima smo platili, nama to niko neće vratiti. Mi ćemo naći načina, ako neko bude pozitivan, da ljudima pomognemo. Naći ćemo način, kao Islamska zajednica, da ljudima refundiramo ili da vratimo većinu troškova", ukazao je.

Hadžić je napomenuo da je ugovorom definisano kako se postupa ako osoba svojevoljno odustane od odlaska na hadž. Prema njegovim riječima, bilo bi šteta da neko odustane, jer je prije toga bio primoran da dugo skuplja novac za hadž.

Za odlazak na hadž iz Bosne i Hercegovine bilo je potrebno izdvojiti 12.000 KM. Hadž ove godine mogu obaviti osobe do 65 godina starosti, ali da su vakcinisane najmanje dvjema dozama vakcina protiv koronavirusa.

Pročitajte više: State Department: SDA vršila pritisak na Senada Hadžifejzovića i “Face TV”

Klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori