Danas je poseban dan posvećen misterioznom broju Pi: Šta je broj Pi?

Svakog 14. marta širom svijeta okupljaju se članovi porodica i prijatelji kako bi obeležili Dan Pi. Praznik posvećen broju sa beskonačno decimala.

Šta je tačno Pi?

Pi ili π je matematička konstanta, danas široko primjenjivana u matematici i fizici. Definiše se kao odnos opsega i promjera kruga. Pi je također poznat i kao Arhimedova konstanta.

Kratki odgovor je odnos obima i prečnika kruga - rezultat je uvijek približno 3,14 . Fizičar Lari Šav zaključio je da ovaj zagonetni broj zaslužuje svoj praznik - Dan Pi. Odabirom 14. marta kako bi predstavljao prve tri cifre ovog broja i zato što na taj dan rođen Ajnštajn. (Ajnštajn nije otkrio pomenuti broj, ali zaslužan je za neke matematičke konstante). 

Prvo izračunavanje slavnog broja izvršio je poznati grčki matematičar Arhimed iz Sirakuze (287–212. p.n.e.).

Pi je nevjerovatno zanimljiv broj. Ima puno drugih činjenica koje možete otkriti dok slavite ovaj dan.

Ali zašto imamo poseban dan proslave za određeni broj, zašto slavimo praznik za broj koji niko potpuno ne razumije? Broj zapravo ima beskonačno mnogo cifara i govori o misterijama koje ljudski um tek treba da otkrije.

Takođe ovo bi mogao biti sasvim regularan izgovor za pravljenje pita i kolača (kružnog oblika), a svaki izgovor za desert je dobar, bio on i matematički.

Pročitaj više: Zašto Ajnštajn plazi jezik: Fotografija koja je obišla svijet

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)