Peti val covida u Japanu doslovce je nestao: “Koronavirus je sam sebe istrijebio…”?!

Japan

Yasuyoshi Chiba/Ilustracija/AFP

Peti val bolesti COVID-19 u Japanu doslovce je nestao na toliko dramatičan način da su znanstvenici ostali zbunjeni kako je do toga došlo. Jedan tim naučnika sugerira da je visokozarazna delta varijanta novog koronavirusa mutirala samu sebe u izumiranje u toj otočkoj naciji.

Sredinom augusta u Japanu je zabilježen nagli rast slučajeva koronavirusa, s više od 23.000 novozaraženih dnevno. Trenutačno te su dnevne brojke pale na samo 170 slučajeva novozaraženih, a zabilježeni smrtni slučajevi od te bolesti pali su na jednocifrene brojeve u novembru, prenosi Zimo.hr.

Drastičan pad novozaraženih i smrtnih slučajeva uvelike je pripisan vrlo visokoj procijepljenosti, prihvaćanju nošenja maski u javnosti te drugih epidemioloških faktora. No dio naučnika ipak smatra da je ovaj pad jedinstven.

Izuri Inoue, genetičar s japanskog Nacionalnog instituta za genetiku, vjeruje da je Japan imao sreću i svjedočio tome da je delta varijanta uglavnom iskorijenila druge varijante virusa SARS-CoV-2 prije negoli je izbrisala i samu sebe.

Inoue i njegovi kolege već neko vrijeme proučavaju mutacije virusa SARS-CoV-2 te kako na njih utječe protein nsp14, koji je ključan za razmnožavanje virusa.

Naučnici tvrde: ‘Koronavirus je sam sebe istrijebio katastrofalnom pogreškom pri mutiranju‘ doslovce je nestao!

Pročitajte više: Japan: Ukinuto vanredno stanje otvoreni restorani i barovi

Pratite nas na Facebook akter.ba - Peti val covida u Japanu doslovce je nestao: "Koronavirus je sam sebe istrijebio…"?!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori