Pet lakih komada: “Me and Earl and the Dying Girl”

Nakon naporne sedmice, sve što želimo jeste da uplovimo u drugu dimenziju. Ako vam je dosadilo da provodite čitavu vječnost birajući šta da gledate, mi imamo rješenje. Zamolili smo prave filmofile da za nas izdvoje pet lakih komada!

1. Black Snake Moan (2006)

Američka drama koju je napisao i režirao Craig Brewer. U glavnim ulogama se pojavljuju Samuel L. Jackson, Christina Ricci i Justin Timberlake. Radnja prati bivšeg bluzera iz Mississippija (Jackson) koji pronađe drogiranu i pretučenu nimfomanku (Ricci) u blizini svoje farme. Odvodi je kući vjerujući da je može izliječiti od nimfomanije. Naslov ovog ostvarenja je preuzet iz pjesme teksaškog bluzera, gitariste, tekstopisca i gospel pjevača Blind Lemona Jeffersona. Jackson je za potrebe filma provodio šest do sedam sati dnevno kako bi naučio svirati pjesme iz repertoara R.L. Burnsidea. S druge strane, Cristina Ricci je jela samo hranu bez prehrambene vrijednosti kako bi izgledala što bolesnije. Film je svojevremeno bio kritikovan od strane feministkinja radi scena seksualnog nasilja. Prati ga soundtrack objavljen 30. januara 2007. na kojem se nalazi 17 pjesama od kojih je Samuel L. Jackson izveo četiri.

2. Cashback (2006)

Komedija/drama/romansa u režiji britanskog režisera, pisca, producenta i modnog fotografa Seana Ellisa. Baziran je na nagrađivanoj kratkoj priči iz 2004. godine. U glavnim ulogama se pojavljuju Sean Biggerstaff i Emilia Fox. Nakon bolnog prekida sa djevojkom, Ben pati od nesanice. Kako bi ubio vrijeme, počinje da odrađuje noćne smjene u lokalnom supermarketu gdje njegova umjetnička mašta poprima divlju formu.

3. The World´s Fastest Indian (2005)

Biografska sportska drama o novozelandskom motociklisti Burtu Munrou koji je postavio brojne rekorde sa svojim modificiranim Indian Scout motociklom. U filmu ga glumi Anthony Hopkins, a osim njega pojavljuju se Diane LaddJessica CauffielChristopher Lawfor i drugi. Režiser i scenarist filma je Roger Donaldson. Za ulogu u ovom filmu Anthony Hopkins je svojevremeno izjavio da je bila najlakša uloga u njegovoj karijeri jer se Munrouvi pogledi na život ne razlikuju mnogo od njegovih. Mnogi od rekvizita koji su korišteni u filmu su u Munrovom vlasništvu i bili su izloženi u muzejima i umjetničkim galerijama.

4. X +Y (A Brilliant Young Mind) [2014]

X+Y (u Americi objavljen pod nazivom A Brilliant Young Mind) je britanska komedija/drama u režiji Morgana Matthewsa. U glavnim ulogama se pojavljuju Asa Butterfield, Rafe Spall i Sally Hawkins. Inspirisan dokumentarcem Beautiful Young Minds iz 2007, film se fokusira na engleskog tinejdžera, matematičkog genija Nathana (Butterfield). Nathan teško sklapa nova poznanstva, a utjehu pronalazi u brojkama. Kada bude izabran u tim koji Veliku Britaniju predstavlja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, susreće se sa njemu do tada nepoznatim izazovom, razumijevanjem prirode ljubavi.

5. Me And Earl And The Dying Girl (2015)

Američka komedija/drama u režiji Alfonsa Gomez-Rejona. Scenario je baziran na istoimenom romanu iz 2012. godine koji je napisao Jesse Andrews. U glavnim ulogama se pojavljuju Thomas Mann, Olivia Cooke, Ronald Cyler II, Jon Bernthal i Nick Offerman. Srednjoškolac Greg većinu svog vremena provodi sa prijateljem Earlom sa kojim snima parodije filmskih klasika. Pogled na prijateljstvo mu se drastično mijenja kada ga njegova majka natjera da ode u posjetu prijateljici iz razreda kojoj je dijagnosticiran rak. Tokom svečane premijere na Sundance Film Festivalu Me And Earl And The Dying Girl je nagrađen ovacijama, te mu je dodijeljena nagrada publike, kao i nagrada specijalnog žirija. Nominovan je i za tri Teen Choice nagrade.

Priredio: Braco Kartal, Filmofil.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori