Peking 2022: Austrija pobjednik u mješovitom paralel slalomu

Peking

AUSTRIJA zlatna medalja
Foto: Twitter

Johannes Strolz je izgubio jedan  od skijaških štapova dok je jurio niz stazu u Nacionalnom centru za alpsko skijanje Yanqing u paralelnom finalu mješovitih ekipa u nedjelju, a ipak je pomogao svom timu da osvoji zlatnu medalju.

Austrijanac, koji je osvojio olimpijsko zlato u muškoj alpskoj kombinaciji i osigurao srebrnu medalju u slalomu, bio je dio pobjedničkog tima u kojem su bili Katharina Liensberger, Katharina Truppe i Stefan Brennsteiner.

Tim je u finalu pobijedio Njemačku i osvojio Strolzovu treću olimpijsku medalju, ali za 29-godišnjaka to nije bilo bez malog problema.

Trkajući se u znatno sporijoj crvenoj stazi protiv Alexandera Schmida, Strolz je izgubio jednu od svojih skijaških palica u prvoj dionici staze.

Johannes STROLZ bez štapa

Uprkos nedostatku, Austrijanac je ipak mogao da završi stazu za 25,17 sekundi; 1,30 sekundi iza Šmida.

Austrija je ostvarila  pobjedu jer Schmidovo vrijeme nije bilo dovoljno brzo da spriječi Austrijance da osvoje svoje treće zlato u alpskom skijanju u Pekingu.

"To je lijep način da se Olimpijske igre okončaju medaljom", rekao je Strolz, čiji je otac također osvojio olimpijsko zlato u kombinaciji 1988. godine.

Bio je to izuzetan preokret za Strolza, koji je prošle godine izbačen iz austrijske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu nakon niza loših rezultata. To je značilo da je morao sam da plati put i opremu da se takmiči na stazi i čak se vratio svojim dužnostima saobraćajnog policajca kod kuće. Ali ipak je u januaru ostvario prvu pobjedu u Svjetskom kupu u slalomu kako bi osigurao mjesto u moćnoj austrijskoj reprezentaciji u Pekingu, a sada napušta Igre sa dvije zlatne medalje i srebrom.

Liensberger, koji je takođe osvojila srebro u slalomu na Igrama, rekla je: „Ono što je Johanes pokazao na ovoj Olimpijadi je nevjerovatno."

„Imao je zaista težak period i nije znao da li bi uopšte mogao da stigne na Olimpijske igre."

"On je zaista dobar primjer, da nikada ne odustajete, uvijek pravite korak za drugim, fokusirajte se na sebe."

Pročitajt više: Nova katastrofa za Shiffrin: Petra Vlhova olimpijska pobjednica u slalomu

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori