Pedofil iz Dervente obljubio maloljetnicu: Prijetio da će ubiti njenu sestru i nju

ODREĐEN PRITVOR

Prijeti mu kazna do osam godina zatvora

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, nakon ispitivanja osumnjičenog lica E.M. (46) iz Dervente, stavio je prijedlog Osnovnom sudu u Derventi za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivična djela spolna zloupotreba djeteta starijeg od 15 godina i ugrožavanje sigurnosti, saopćeno je iz Okružnog tužilaštva Doboj.

Prijetnje su kod maloljetnih oštećenih prouzrokovale osjećaj straha

- Osumnjičeni se tereti da je u vremenskom periodu od 28.02.2022.godine pa do 08.08.2022.godine, na raznim mjestima u gradu Derventi, a nakon što je upoznao maloljetnu oštećenu, rođenu 2004.godine i stekao njeno povjerenje, nad istom u nekoliko navrata izvršio obljubu uz prijetnju njoj i njenoj sestri da ne smiju nikome reći za njihov odnos, iako je znao da je oštećena maloljetna i da između njih postoji velika nesrazmjera u zrelosti i u uzrastu- navodi se u saopćenju.

U periodu od aprila 2022.godine pa do 07.08.2022.godine u Derventi, osumnjičeni je oštećenoj maloljetnoj upućivao ozbiljne prijetnje da će nju i njoj bliska lica lišiti života, ukoliko njena sestra prestane da se viđa sa njim, te joj prijetio da će je sresti negdje na putu i ubiti, a koje prijetnje su kod maloljetnih oštećenih prouzrokovale osjećaj straha i ugroženosti za njihov život i život članova njihove porodice.

Bojazan da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora, zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo koje mu se stavlja na teret ili izvršiti krivično djelo kojim prijeti a za krivično djelo spolna zloupotreba djeteta starijeg od 15 godina može se izreći kazna zatvora u trajanju od 2 do 8 godina.

Odlučujući o prijedlogu za određivanje mjere pritvora, sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Derventi, prihvatio je kao osnovan prijedlog tužioca i odredio pritvor osumnjičenom E.M. u trajanju od mjesec dana, shodno članu 197. stav 1. tačka v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Nakon toga je Vijeće sudija Osnovnog suda u Derventi odbilo je kao neosnovanu žalbu branioca osumnjičenog izjavljenu protiv rješenja sudije za prethodni postupak tog suda, jer su se u konkretnom slučaju stekli svi uslovi za određivanje pritvora osumnjičenom iz člana 197.stav 1. tačka v) ZKP-a RS. 

izvor: avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori