Pčelari iz FBiH traže zaštitu i veću kontrolu nekvalitetnog meda iz uvoza

Pčelari

Nedostatak zakonske regulative jedan je od većih problema sa kojima se suočavaju pčelari iz Federacije BiH, a pravilnik koji reguliše ovu oblast ima dosta nedostataka.

Rečeno je ovo na danas održanom okruglom stolu o stanju i perspektivama pčelarstva u Federaciji BiH, gdje se govorilo i o Pravilniku o ocjenjivanju meda u FBiH.

"Neophodno je donošenje novog Pravilnika o ocjenjivanju kvaliteta meda jer je to najbolji način da se zaštitimo od patvorenog meda koji se pojavljuje na tržištu. Mi trenutno imamo oko 182 hiljade registrovanih pčelara, a realno u Federaciji ima oko 350 hiljada pčelara. Godišnja proizvodnja meda je otprilike hiljadu do dvije tona, a toliko i uvezemo, što znači da ima prostora da se ulaže i razvija ova oblast, ukoliko se omoguće pčelarima bolji uslovi, čime bi i veći broj njih registrovao svoj obrt", kazao nam je Rehad Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH.

Još jedan od problema koje je Deljo istakao je nedovoljna, odnosno loša edukacija i zaštita domaće proizvodnje, a ograničavajući faktor im je i borba protiv zaraznih bolesti, te je istakao kako se ozbiljna pažnja treba posvetiti i oprašivanju.

Deljo kaže kako su pčelari dobili obećanje da će poticajna politika ove godine biti 101 milion KM, a do sada je to bilo 87 miliona, što je značajno povećanje, te očekuju da bi se u narednom periodu mogao povećati i broj pčelara.

"U ovoj godini čeka nas mnogo posla, donošenje novog Pravilnika o ocjenjivanju meda, ali i obezbjeđivanje dodatne podrške kojom ćemo podržati rad pčelara. Dva proizvođača imaju licence za izvoz u zemlje EU, a siguran sam da će broj zemalja koje će pokazati interes za domaćim medom iz BiH biti još veći", kazao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić.

Deljo očekuje da će, uz donošenje novog pravilnika, povećanje poticaja i bolje uslove na tržištu, stanje u pčelarstvu u Federaciji BiH biti znatno bolje, a nada se i da će ih vremenske prilike poslužiti i da će ova godina biti dosta bolja od prethodne.

Pročitajte više: “Ako nestanu pčele, nestat će i ljudi”- kako to spriječiti?

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori