Panika i u New Yorku: Zatvorena plaža nakon napada ajkule, dronovi nadgledaju obalu

Napadi ajkule

New York i ajkule
Foto: EPA

Zvaničnici okruga Sufollk zatvorili su plažu na Long Island za kupanje nakon, kako su naveli, napada ajkule u kojem je povređen spasilac.

Spasilac je simulirao davljenika tokom vježbe kada ga je ajkula ujela za grudi i ruku, rekao je izvršni direktor okruga Sufollk Stevele Belone na konferenciji za novinare.

Zvaničnici su kasnije zatvorili Smith Point - zajedno s još jednom plažom na istoku - za kupače "zbog opasnih morskih aktivnosti".

Gallov napad bio je drugi slučaj ajkula u tri dana na atlantskoj strani Long Islanda koji je prekinuo aktivnosti na plaži. 37-godišnji plivač na obližnjoj plaži Jones Beach bio je u vodi u četvrtak kada je "zadobio ranu na desnom stopalu" koju su zvaničnici navodno opisali kao mogući ugriz ajkule.

Vlasti su saopćile da će pojačati patrole na plaži, uključujući novoformiranu "patrolu ajkula", nakon što je ribar uočio 10 stopa Mako ajkulu 16 milja dalje.

Zvaničnici okruga Nassau rekli su da su napadi ajkula kod Long Islanda "izuzetno rijetki", ali da su sve učestaliji. Stručnjaci vjeruju da su ograničenja aktivnosti koja proizlaze iz pandemije COVID-19 možda ograničila broj napada ajkula posljednjih godina, ali se povećavaju kako se ljudi vraćaju na plaže.

Širom svijeta prošle godine zabilježena su 73 napada ajkula kao ničim izazvana, navodi ABC News.

Morski biolozi takođe veruju da bi vode kod Long Ajlenda mogle da budu rasadnik nezrelih velikih bijelih ajkula s obzirom na obilje zaliha ribe mamca. Neki izvještaji ukazuju na to da zatopljene vode privlače i ajkule čekićare i ajkule bikove.

Porast uočavanja ajkula doveo je do povećanja patrola koje koriste bespilotne letjelice, mlazne skije, čamce i helikoptere.

Naučnik iz njujorškog akvarijuma Društva za zaštitu divljih životinja, Hans Walters, rekao je za New York Times da je zabrinutost zbog ajkula "veoma prenapuhana".

Ajkule, dodao je, ne zanimaju plivači. „Ako je neko bio u okeanu, već je plivao sa ajkulama“, rekao je. “Oni to jednostavno ne znaju.”

Vlasti na Floridi su u petak izvijestile da se tinejdžerka suočava s gubitkom jedne noge nakon što ju je ajkula ujela dok je plivala u četvrtak.

"Pokušala je da ga zabode u oči i udari, ali nije se oslobodio" sve dok se njen brat nije izborio sa životinjom, napisao je Bethein otac o mukama svoje ćerke.

Prošlog ljeta, izvršna direktorica mode Julie Dimperio Holowach plivala je uz obalu Mainea u blizini kolonije foka i nosila crno neoprensko odijelo kada ju je veliki bijeli izbacio iz vode. Holowach je ubijen.

Stručnjak za ajkule iz Nove Engleske, James Sulikowski, rekao je za Portland Press Herald da je moguće da je ajkula zamijenila žrtvu za hranu, što bi moglo biti "prva dokumentirana smrt ikada u Maineu".

Prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula, koji vodi Muzej Floride, postojao je samo jedan prethodni izvještaj o ničim izazvanom napadu u vodama Mainea.

Pročiotajte više: Zubi ajkule ukazuju na klimatsku krizu prije 325 miliona godina

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)