Koliko će trajati pandemija? – “Kljuić je kazao da će rat trajati 4 godine, mi mislili da bulazni, e isto je sa Covidom”

Pandemija je ogolila probleme u zdravstvu

Dr. BAkir Nakaš
Koliko će trajati pandemija?

O mutaciji koronavirusa i dominantnom soju u našoj zemlji, dr Nakaš kaže da je teško reći koji dominira jer se ne rade analize i pretrage

Bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepan Kljuić je početkom rata kazao da će trajati četiri godine. Svi smo ga tada optužili da bulazni i da nema pojma, a bio je u pravu. Ova korona će trajati mnogo duže nego što smo mislili. I mene je virus prevario, kazao je ljekar Bakir Nakaš.

O mutaciji koronavirusa i dominantnom soju u našoj zemlji, dr. Nakaš kaže da je teško reći koji dominira.

-Ne radimo analizu i druge pretrage koji bi nam omogućile da kontrolišemo koji je soj prisutan. Trenutno imamo nekoliko sojeva koji su prisutni. Imate primjer H1N1 ili sezonske gripe gdje se svake godine pojavljuje novi soj. Što znači da će i ovaj virus proizvoditi nove sojeve. Ako stručnjaci otkriju da novi soj neće biti zaštićen sadašnjom vakcinom – onda trebaju proizvesti novu vakcinu, kazao je on.

Pandemija je ogolila probleme u zdravstvu

-Ljudi su prestali da misle o problemima koji se mogu pojaviti zaraznim bolestima. Ja sam završio studij da se nikada nisam susreo sa nekim bolestima jer ih nije bilo. Ovo sad nam je došlo kao posljedica ovog pasivnog mišljenja. Mi smo imali opomenu u SARS-u i MERSU-u.

-Mi smo imali veliki odliv 1992. godine kada su mnogi stručnjaci napustili državu. Slično se desilo u posljednjih sedam ili osam godina. Sve se to odražava na kapacitete koji su na raspolaganju. Iako je situacija takva nisam čuo da se iko, ko je napustio BiH, ponudio da se vrati i dođe pomoći, kazao je  dr. Nakaš.

Afera "Malina Respiratori"

Dr. Bakir Nakaš ističe da je razočaran jer nije čuo da su strukovna udruženja reagovala.

-Mislim da je porazno da niko od njih nije stao iza svojih članova. Ima jedna stvar koja je u medicini, a pogotova u anesteziologiji, tako i u drugim odgovornim zanimanjima. Npr. pilot kada ujutro dođe na posao i treba voziti avion, on jednostavno može reći da se ne osjeća spremnim ili da nije avion ispravan. Mislim da su na sličan način trebali zauzeti stav i anesteziolozi, ako su respiratori neispravni. Trebali su se uvezati i stati u zaštitu struke jer niko ne zna bolje od njih da li su ispravni, pojasnio je Nakaš tokom gostovanja na N1 televiziji.

Izvor: Oslobođenje

Pročitaj više: Tvorac prve vakcine protiv korone Ugur Šahin: Pandemija neće nestati ali ćemo je moći kontrolisati

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori