CIJENE SU OTIŠLE U NEBO Paleta drva dostiže 200 eura

Cijene rastu i dalje

U oglasima je gotovo nemoguće naći paletu cijepanog drveta jeftiniju od 250 KM

Sa dozvolom izvoza cijepanog drveta iz BiH drastično je poskupio taj proizvod u Srpskoj pa tako paleta sada dostiže čak 200 evra, a kako bi suzbili mešetarenje dio udruženih drvoprerađivača planira formirati regionalna skladišta na kojima bi se ogrevom snabdijevalo lokalno stanovništvo po pristupačnim cijenama.

Iako je ljetos dogovoreno da će paleta drveta za domaće potrošače koštati 180 KM plus PDV, na pragu grijne sezone i nakon podizanja rampe za izvoz cijene su otišle u nebo.

Cijene rastu

U oglasima je gotovo nemoguće naći paletu cijepanog drveta jeftiniju od 250 KM, a jedan oglašivač iz Ribnika prodaje je i za 200 evra. Malo povoljniji je oglašivač iz Vlasenice, koji paletu cijepane bukve i cera nudi za 300 KM.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS Đorđe Brkić kaže za “Glas” da u Srpskoj posluje na desetine malih firmi koje se bave proizvodnjom cijepanog drveta, te da je nemoguće ispratiti sve nepravilnosti na tržištu.

– Za sada nismo imali primjedaba na članice udruženja, ali oko 20 odsto firmi koje posluju na domaćem tržištu nisu naši članovi. S druge strane, ne možemo nikoga natjerati da se pridržava dogovora. To je kao u saobraćaju, bez obzira na ograničenje brzine mnogi vozači nagaze gas. Takođe, u Srpskoj je mnogo privatne šume, ti ljudi imaju pravo da odrede cijenu koju žele – kategoričan je Brkić.

Kako bi uredili tržište i stali u kraj mešetarenju, Brkić kaže da su zajedno sa Privrednom komorom RS došli na ideju da osnuju četiri centralna stovarišta na kojima će se snabdijevati penzioneri i ostalo lokalno stanovništvo.

Koraci Privredne komore RS

– Stovarišta će biti u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru i Doboju. Cijena palete cijepanog drveta koštaće 180 KM plus PDV, odnosno 210 maraka s tim da građani neće moći kupiti više od sedam-osam paleta koliko je potrebno jednom domaćinstvu. Ograničenje uvodimo kako ne bi bilo preprodaje – rekao je Brkić i dodao da će skladišta biti formirana u narednih sedmicu, dvije te da će banjalučko biti smješteno u Ramićima.

Brkić je pojasnio da će svaki drvoprerađivač biti u obavezi da centralnim stovarištima isporuči određene količine robe.

– Na osnovu ugovora koje imamo sa “Šumama Srpske” o isporuci sirovine odredićemo količine koje će firme morati isporučiti skladištu. Oni koji ne budu poštovali dogovor biće isključeni iz udruženja, a nastojaćemo i da im se  obustavi isporuka sirovine. To je neophodno da bismo uredili tržište na kojem izgleda vlada velika zavrzlama. Kad budemo imali skladišta, neko može u oglasima da prodaje paletu i po 1.000 KM, to neće biti naša stvar – navodi Brkić i dodaje da će prodaju na stovarištima nadzirati Privredna komora RS.

Kada je u pitanju izvoz, Brkić kaže da roba ka zapadnoj Evropi putuje veoma sporo zbog problema sa transportom.

– Povratne ture iz Evrope kasne. Naši kamioni se danima zadržavaju na zapadu jer čekaju utovar da se ne bi vraćali prazni – kazuje Brkić.

Pelet

Dogovor oko cijene ne poštuje se ni kada je u pitanju pelet, a predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača tog energenta u BiH Goran Ivanović kaže da je 480 KM plus PDV, koliko je ljetos dogovoreno, neisplativ iznos jer je u međuvremenu došlo do rasta troškova.

– Tona peleta sada košta između 600 KM i 700 KM, a robe nema na stovarištima. Sve što se proizvede isporučujemo domaćim kupcima. Problem svih problema jeste manjak sirovine – rekao je Ivanović.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori