Ovo su savjeti koje vam daju stručnjaci: Kako pripremiti dijete za upis u školu

PRED ŠKOLU

U Kantonu Sarajevo 1. septembra u prvi razred kreće oko 4.000 učenika
Foto: iStockphoto

Pod kontrolom emocija podrazumijeva se da zna ispoljiti svoje emocije na adekvatan način, rekla je Hasanagić

Upis djece u školu zna biti stresan kako za roditelje tako i za učenike. Veoma je važna komunikacija između djeteta i roditelja prije nego što se upiše u školu bez obzira bio to upis u osnovnu ili srednju školu.

Kako je za portal „Avaza“ kazala pedagoška psihologinja Anela Hasanagić kada je u pitanju upis djece u osnovnu školu, mnogi roditelji laički pristupe tome i misle da će svome djetetu olakšati polazak u školu ako ga nauče da piše, broji.

Ispoljavanje emocija

- Međutim, to je upravo ono što bi trebalo zadnje da se radi, odnosno to su aktivnosti koje bi trebalo dijete u školi da savladava. Topla preporuka jeste da se roditelji više pozabave socijalnim i emocionalnim razvojem djece, odnosno jačanju njihovih kompetencija u tom smislu – rekla je Hasanagić.

Kada je riječ o emocionalnim kompetencijama jako je važno da se poradi na tome da dijete prepozna vlastite emocije, da ih nauči kontrolisati i da ih prepozna kod drugih osoba, dodaje.

- Pod kontrolom emocija podrazumijeva se da zna ispoljiti svoje emocije na adekvatan način, da može osjećati ljutnju, ali da nije uredu da tuče drugu djecu. Kanalisanje i adekvatno socijalno poželjno ispoljavanje svake emocije je nešto što je primarno da dijete nauči u predškolskoj dobi – rekla je ona.

Dodala je da socijalne vještine podrazumijevaju igranje sa vršnjacima, podnošenje uspjeha i neuspjeha.

Uspjeh i neuspjeh

- Kroz različite igre je jako dobro da dijete savladava te raznolike situacije – kazala je.

Kao primjer je navela dječiju igru na igralištu, prilikom čega pojedina djeca ne znaju neuspjeh da podnesu prilikom čega uzimaju svoje igračke i odlaze kući. Istakla je da je neuspjeh sastavni dio života i da djecu treba naučiti i o tome.

- Ono što vidimo jeste da djeca ne znaju podnijeti ni uspjeh, rugaju se drugu koji je izgubio, provociraju ga što nisu kompetencije koje će djetetu potpomoći da se bolje snađe u školskoj sredini – istakla je ona.

Naglasila je daje jako važno raditi na moralnom jačanju ličnosti na moralnim prosudbama, da se nauče da procjenjuju različite moralne situacije kako bi procijenili šta je dobro, a šta loše u različitim školskim situacijama. Istakla je da su puno važnije socijalne, emocionalne i moralne kompetencije u odnosu na druge.

Srednja škola i zanimanje

Na pitanje o upisu u srednju školu i odnosu roditelja i djeteta, naglasila je da je jako važno da se dijete osjeća kao adolescent.

- Adolescentni period jeste važan, u kojem dijete treba da sazrije, da postane zrela osoba. Roditelji trebaju da mu omoguće dozu vlastite odgovornosti za vlastitu sudbinu. Mnogi roditelji odlučuju u ime svoje djece koju će srednju školu upisati, što nije preporuka. Treba dijete pustiti da samo izabere prema vlastitom nahođenju šta želi, a ukoliko se i desi da dijete prepozna da nije za tu školu predviđeno, treba mu omogućiti da promijeni – kazala je psihloginja Hasanagić.

IZVOR: Dnevni avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)