Ovo su osnovne razlike između otrovnica i neotrovnih zmija

Poskok, šarka i šargan tri su otrovne zmije koje su registrovane u BiH, a koje najčešće možemo uočiti upravo u ovo doba godine.

Kad nastupe velike vrućine, i ove zmije se povlače u hladovinu. Stručnjaci objašnjavaju da poskoka odlikuje roščić na vrhu njuške, po čemu se ova otrovnica jasno razlikuje od šarke i šargana. Može biti i potpuno crna, a to su takozvane melanistične jedinke. Kad je riječ o razlici između otrovnih i neotrovnih zmija, kod ovih drugih bar jedna pločica gornje usne dodiruje oko.

Kod naših zmija otrovnica, usne pločice su uvijek odvojene od oka jednim ili više nizova umetnutih sitnih pločica. Neotrovne zmije naših krajeva su obično tanke i dugačke, često duže od jednog metra. Tijelo im se završava tankim dugačkim repom, a prilikom susreta brzo bježe i skrivaju se ispod kamenja ili u zemlju.

Prema riječima stručnjaka, otrovne zmije naših krajeva su debele, zdepaste, trome. Nikada ne prelaze dužinu od 90 centimetara, a odlikuje ih dosta kratak rep. Prilikom susreta, većinom ne bježe nego se obično skupljaju u kolut i spremaju za odbranu.

U slučaju ujeda otrovne zmije, uvijek su istaknuti tragovi dva otrovna zuba. U slučaju ujeda neotrovne zmije, vidljivi su tragovi mnogobrojnih sitnih zubića.Naglašava da se ugrizi otrovnica dešavaju zbog ljudskog neopreza, kada slučajno na njih nagazimo ili pokušavamo da ih uhvatimo ili ubijemo.

Tada mogu odreagovati i ugristi. Oprez je potreban ako se ide kroz zapušten teren i tada treba imati dobru, dublju obuću, treba paziti gdje se sjeda. U naseljima je potrebno redovno kositi dvorišta, a tamo gdje se  otrovnice pojave treba zovnuti nekoga ko je kompetentan da ih ukloni na bezbjedan način.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori