Ovo su najskuplji razvodi: Poznati isplaćivali vrtoglave sume bivšim supružnicima

Završetak braka težak je, a često su potrebni mjeseci ili godine da se razvod finalizira. Doda li se tome podjela imovine i finansija, posebno ako se radi o bogatim i slavnim, obje strane čeka mukotrpan proces.

Razvod braka i podjela imovine za zvijezde su prava noćna mora, a mi smo se prisjetili najskupljih razvoda na svijetu.

Razvod Jeffa Bezosa i MacKenzie Scott

Osnivač Amazona i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Jeff Bezos šokirao je javnost kada je 2019. godine objavio da se razvodi od dugogodišnje supruge MacKenzie Scott.

MacKenzie je u brakorazvodnoj parnici dobila udio u Amazonu koji se procjenjuje na 38 milijardi dolara. Uprkos ogromnoj odšteti koju je isplatio nakon razvoda, Bezos je i dalje ostao među najbogatijim ljudima na svijetu.

Par se vjenčao 1993. godine, godinu prije nego će Bezos osnovati Amazon iz svoje garaže u Seattleu. Amazon je osnovan kao online knjižara, a pod Bezosom je predstavio Kindle e-čitač, koji je donio revoluciju u prodaji i čitanju knjiga.

Roman Abramovič morao isplatiti 200 miliona dolara

Ruski magnat i vlasnik engleskog kluba Chelsea Roman Abramovič (55) u svojoj biografiji ima tri braka. Prvi brak je trajao samo tri godnine, a završio je 1981. Godinu nakon razvoda već je bio u braku s Irinom Vyacheslavovnom Malandini, i to prije nego je stekao svoje basnoslovno bogatstvo za vrijeme ruskog privatizacijskog buma.

Nakon 16-godišnjeg braka njegovo bogatstvo se znatno smanjilo nakon razvoda od druge supruge Irine. Par se rastao zbog njegove opsjednutost poslom i nogometnim klubom Chelsea, koji je 2003. godine kupio za 140 miliona funti. Razveli su se 2007. u Rusiji, a Abramovič je svojoj bivšoj platio čak 200 miliona dolara, što je jedna od najskupljih brakorazvodnih parnica svih vremena.

Razvod Angeline Jolie i Brada Pitta

Svi su mislili da je ovo jedan od onih parova koji će uspjeti, međutim, Brad Pitt i Angelina Jolie najavili su razvod 2016. godine. Par je morao odlučiti kako podijeliti svoje carstvo od 500 miliona dolara - tokom godina prikupili su najmanje devet nekretnina i ogromnu kolekciju nakita, umjetničkih djela, automobila i vintage motora. Zanimljivo je i da je razvod trinaesti po veličini među svim razvodima na svijetu.

Mel Gibson

Slavni glumac i reditelj Mel Gibson 2011. godine razveo se od svoje supruge Robin s kojom je bio u braku 30 godina i dobio sedmero djece. Prilikom podjele imovine Gibson je izgubio tačno pola svog bogatstva koje se procjenjuje na 850 miliona dolara.

Robin je tako dobila više od 420 miliona dolara, a to je najveća isplata u historiji holivudskih razvoda. Mel i Robin nisu potpisali predbračni ugovor, zbog čega je ona imala pravo na pola Gibsonove imovine.

Pozamašnu svotu novca isplatio je i Tiger Woods

Golfer Tiger Woods (46) i njegova bivša supruga Elin Nordegren (42) punili su sve naslovnice 2010. godine, kad je propao njihov šestogodišnji brak. Razlog su bili njegovi brojni preljubi. Woods je bivšoj supruzi isplatio stotinu miliona dolara.

Razvod Ecclestonea

Jedan od najskupljih razvoda dolazi iz bogate porodice Ecclestone. Turbulentni razvod šefa Formule 1 Bernieja (91) i njegove supruge Slavice (63), mjesecima je punio medijske stupce. Tokom dva desetljeća braka par Ecclestone dobio je dvije kćeri Tamaru (37) i Petru (33). Prema pisanju nekih medija, sudac je u samo 58 sekundi razmatranja odobrio razvod koji je stajao oko milijardu dolara.

Jedan od najskupljih razvoda imao je i Michael Jordan

Michael Jordan i Juanita vjenčali su se 1989. godine, a 13 godina braka bilo im je vrlo dobro. Dobili su troje djece, ali nakon što se Jordan prestao baviti košarkom, počeli su problemi u braku, koji su doveli do mučnog razvoda.

Bila je to parnica koja se pozorno pratila. Godine 2006. Michael i Juanita su se i službeno rastavili, a njihov razvod ušao je u historiju kao jedan od najskupljih. Juanita je dobila 168 miliona dolara te veliku luksuznu vilu u Chicagu, od 745 kvadratnih metara.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori