Ovo su najnovije cijene goriva na benzinskim pumpama danas u BiH

Gorivo

U Sarajevu se litar dizelskog goriva ponovo se može kupti po cijeni od 3,01 KM, prema podacima objavljenim na stranici Federalnog ministarstva trgovine (FMT FBiH oil info).

Najviša cijena dizela zabilježena 24. aprila je 3,31 KM. 

Kada je u pitanju benzin, Super 95 se sada kreće od 2,81 do 3,11 KM. Dakle, ista je cijena posljednja četiri dana.

Super 98 se i dalje kreće od 2,66 do 3,16 KM.

Cijene nafte ponovo su u srijedu porasle na međunarodnim tržištima, približivši se razini od 109 dolara, poduprte padom zaliha u SAD i zabrinutošću zbog smanjene opskrbe iz Rusije i Libije.

Cijena barela nafte danas košta 101.71 dolar na američkom tržištu. Na londonskom tržištu cijena barela iznosi 108,71 dolar.

Inače, Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. godine, a kontrolu nad njenom primjenom vrše federalni i kantonalni tržišni inspektori u kontinuitetu.

Pročitajte više: Sarajevo: Ovo su najnovije cijene goriva na benzinskim pumpama

Pratite nas na facebook Akter.ba -Ovo su najnovije cijene goriva na benzinskim pumpama danas u BiH

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori