Ovo može preobraziti vaš mozak

pexels-olia-danilevich-5490059
pexels-olia-danilevich-5490059

Čitanjem ne samo da  vaš  mozak prikuplja inforacije, nego mijenja način na koji vaš mozak radi.

Svi znaju da čitanjem spoznajemo činjenice, ali poznavanje prave stvari u pravo vrijeme pomaže vam da budete uspješniji. No, je li to razlog što baš svaka pametna, ostvarena osoba, od Billa Gatesa do Baracka Obame, zasluge duguju upravo čitanju?

Neuronauka kaže: Ne!

Čitanje, ne ispunjava vaš mozak samo informacijama; to zapravo mijenja i način na koji vaš mozak radi, naravno na bolje.

Kratkoročni i dugoročni efekti čitanja.

To može biti kratkoročno. Razni stručnjaci se ne slažu oko nekih detalja, ali sve veći broj naučne literature pokazuje da je čitanje u osnovi trening empatije.

Gurajući nas da zauzmemo perspektivu likova koji se vrlo razlikuju od nas samih, pojačava naš EQ (emocionalnu inteligenciju).

Ovaj se efekt može vidjeti u moždanim valovima kada čitate. Ako lik u vašoj knjizi igra tenis, aktiviraju se područja vašeg mozga koja bi se osvijetlila da ste fizički vani na terenu.

Drugo istraživanje pokazuje da duboko čitanje, kakvo se događa kada se duže vrijeme provodite sa sjajnom knjigom, takođe gradi našu sposobnost da se fokusiramo i shvatimo složene ideje.

Studije pokazuju da što manje čitate (čitanje s telefona se ne računa), to će ove sposobnosti više uvenuti.

Ali šta je sa dugoročnim?

Nedavni članak autora WEIRDest People in the World i profesora na Harvardu Josepha Henricha lijepo sažima odgovor na ova pitanja.

Niko vas neće ispitivati o anatomiji mozga, tako da ovdje vjerojatno ne morate pamtiti pojedinosti. Ali sveobuhvatnu sliku vrijedi zapamtiti.

Čitanje nije samo način da "stavite" činjenice u svoj mozak. To je način da prepravite kako vaš mozak općenito radi. Ojačava vašu sposobnost da zamišljate alternativne puteve, pamtite detalje, slikate detaljne scene i razmišljate kroz složene probleme. Ukratko, čitanje vas čini ne samo upućenijim, već i funkcionalno pametnijim. Zbog toga se jedina stvar oko koje se svi mogu složiti jeste da biste trebali čitati više.

PROČITAJTE VIŠE: Muški i ženski mozak:Kako razmišljaju muškarci, a kako žene?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori