Ovo je VRLO ČEST i manje poznat SIMPTOM TRUDNOĆE

Simptomi trudnoće za mnoge su različiti. Međutim 39% žena iskusilo je jedan simptom koji se najmanje povezije sa trudnoćom, a upravo je on najraniji pokazatelj. SIMPTOM TRUDNOĆE

Obožavam da budem trudna. Sviđa mi se to više nego kad nisam trudna. Međutim glavobolje, o moj Bože ... glavobolje! Pomozite mi! Ne spominjite mi vodu, ni analgetike, ni magnezijum. Treba mi viša sila -  jedne prilika izjavila je manekenka Krisi Tajgen.

Veliki broj trudnica i novopećenih mama reći će vam da je glavobolja bila jedno od najneprijatnijih stanja koje su iskusile u trudnoći.

Glavobolje se javljaju u ranoj fazi drugog stanja. Većina njih nije štetna, a nastaju zbog niza promjena u našem tijelu.

U prvom tromjeseću do glavobolje može doći iz raznih razloga, a najčešće je bezazlena. Javlja se u tri primarna tipa:

  • Tenzione glavobolje
  • Migrene
  • Klaster glavobolje

U većini slučajeva bol se javlja kao tenziona glavobolja. Uzrokuje je zatezanje mišića vrata i glave. Najčešće bol počinje u zadnjem dijelu glave ili u vratu, te napreduje ka prednjem dijelu. Može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Kada je riječ o sekundarnim glavoboljama, njih obično izazivaju neke komplikacije.

Šta izaziva glavobolju u trudnoći?

Uzroci mogu biti promjene u hormonskom statusu, promjene tjelesne težine, nedostatak sna ili naglo smanjenje unosa kofeina. Ostali uzročnici su stres, dehidracija, loša ishrana i manjak fizičke aktivnosti. Interesantno je spomenuti i da neke namirnice mogu biti okidač. To uključuje namirnice poput mlijeka, paradajza ili čak čokolade. SIMPTOM TRUDNOĆE

Kako ublažiti glavobolju?

Budući da zbog stanja u kom se nalazite niste u mogućnosti popiti tabletu, povećajte unos tečnosti. Vodite računa o svom tijelu. Odmarajte dovoljno, a s vremena na vrijeme počastite sebe laganim masažama, vježbama i esencijalnim uljima!

Pročitajte više: Zašto je Švedska najbolja zemlja na svijetu da postaneš roditelj?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori