Ove kućne biljke su OPASNE za kućne ljubimce

spatifilum
Biljka: Spatifilum

Zeleniš u našem domu i više je nego potreban. Osim što sam služi da uljepšamo svoj dom, ima mnoge benefite na naše zdravlje. Međutim, stručnjaci su otkrili da neke biljke mogu imati ozbiljne posljedice na zdravlje vaših kućnih ljubimaca.

Kako piše Daily Mail Australia, na samom vrhu nalazi se Spatifilum. Vjeruje se da ova biljka unosi mir u vaš dom, ali neizbježan je i njen uticaj na ljubimce. U potpunosti je otrovna za mačke i pse. Hemikalije iz listova biljke opeku im usta i grlo. Ova pojava dovest će do prekomjernog lučenja bala, povraćanja i otežanog disanja.

Još jedna biljka koja se našla na listi je Lirasti fikus. On ima isti učinak na vašeg ljubimca kao i Spatifilum. Mnogi u svom domu imaju ovu biljku zbog svojih dugih, atraktivnih listova.

Biljka: Lirasti fikus

Fikus gumijevac mogao bi predstavljati također prijetnju životinjama. Iako se ova biljka smatra blago otrovnim, još uvijek mogu izazvati komplikacije kod ljubimaca. Ova biljka iznimno je popularna zbog svog lakog održavanja. Šteta koju će nanijeti ovisi o količini pojedene biljke. U većini slučajeva ne dovodi do smrtnog ishoda.

Zato ako ste poželjeli da svoj dom osvježite novom biljkom dobro istražite da li u svojoj saksiji imate potencijalno smtronosnu biljku.

Pročitajte više: 5 biljaka koje su sigurne za vaše kućne ljubimce

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori