U Njemačkoj 8 velikih promjena: Zabrana plastičnih kesa, ubijanje pilića…

Promjene

U Njemačkoj 8 velikih promjena: Zabrana plastičnih kesa, ubijanje pilića…
Foto: Plan For Germany

Povećaju se penzije i minimalna satnica, zabranjene su plastične kese i ubijanje pijetlova. Evo osam izmjena, koje će u Njemačkoj stupiti na snagu odmah ili kasnije tokom ove 2022. godine, prenosi Danas.

Povećanje minimalne satnice

Zakonom propisana minimalna zarada po satu od 1. januara iznosi 9,82 eura (bruto), dok je do 31. decembra 2021. iznosila 9,60 eura. Od 1. jula ove godine raste na 10,45 eura. Ova povećanja su već odlučena u junu 2020. Moguće je, međutim, da povećanje bude i veće: nova savezna vlada najavila je da namjerava podići minimalnu satnicu na 12 eura. Nacrt zakona trebalo bi da bude izrađen početkom godine.

Povećanje penzija

Nakon nulte runde 2021. oko 21 milion penzionera može očekivati ​​veće penzije nego u julu 2022. Prema procjenama stare savezne vlade, vjerovatno će to biti povećanje između 4 i 6 posto. Konačne brojke će biti dostupne u martu.

Lobisti se moraju registrovati

Profesionalni predstavnici nekog interesa, odnosno lobisti, plaćeni su da promovišu neki interes političarima: od 1. januara moraju se registrovati, prijaviti kada rade sa podacima o klijentima i sastancima sa državnim službenicima, od ministara do šefova resora.
Lobisti će takođe morati da se pridržavaju kodeksa ponašanja, a oni koji se ne budu pridržavali pravila rizikuju kaznu do 25.000 evra.

Bundestag je zadužen za digitalni registar - i biće otvoren za javnost, koja ima pravo da zna ko pokušava da utiče na političke odluke i zakone.

Zabrana ubijanja pilića

40 miliona pilića godišnje se ubije na njemačkim farmama jer daju manje mesa i ne nose jaja. Odvojeni brzo nakon izleganja, većina pati od plina, ali neki završe u drobilicama.

Od subote to zabranjuju nova pravila, a 2024. dolaze još stroži propisi.

Pilići

Pilići leže tri sedmice nakon što kokoš snese jaje. U naredne dvije godine uništavanje jaja ostaje dozvoljeno do 14. dana starosti. A od 2024. godine farmama će biti dozvoljeno samo da odrede pol embriona u jajetu i da ih mužjaci unište najkasnije sedam dana nakon što ih kokoš snese. Nakon tog roka, pileći embrion takođe oseća bol.

U Njemačkoj se godinama raspravlja o nehumanom tretmanu kokošaka, a propis o "zabrani ubijanja muških domaćih pilića", osim zbog bolesti ili naučnih eksperimenata, pripremila je prethodna njemačka vlada.

Osnov je dao Federalni upravni sud 2019. godine, uz ocjenu da ekonomski interesi nisu iznad zakona o zaštiti životinja, odnosno da "bez razumnog razloga" niko ne smije životinjama nanositi bol, patnju i povrede.

Plastične kese

Biće zabranjena prodaja ili poklanjanje klasičnih plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu u prodavnicama i supermarketima. I dalje su dozvoljene vrećice za višekratnu upotrebu od deblje plastike, kao i tanke kese za voće, povrće i svježe proizvode.

Kaucija na sve limenke i plastične boce

Od Nove godine za svako piće u plastičnim flašama i limenkama plaća se depozit od 25 centi. Novac je vraćen kada je prazna ambalaža vraćena. Ovaj sistem kaucije uveden je prije 19 godina, ali do sada su neka pića izuzeta od obaveznog kaucije. Sistem kaucija se pokazao uspješnim.

Nema više karata za voz kod konduktera

Od 1. januara papirne karte više neće biti dostupne kod konduktera u vozovima na njemačkim željeznicama. Alternativa: digitalna karta koja se može kupiti online ili putem aplikacije - do deset minuta nakon polaska vlaka.

Maske u kompletu prve pomoći

Vozači u Njemačkoj morat će u svojim vozilima imati najmanje dvije medicinske maske. Trebali bi biti dio kompleta prve pomoći. Očekuje se da će ova promjena stupiti na snagu kasnije ove godine. Tačan datum još nije poznat - ali se zna da će obaveza važiti i nakon pandemije krune. Novo pravilo se odnosi na automobile, kamione i autobuse.

Izvor: fokus.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori