Ljetni odmor u Turskoj? Ministar vanjskih poslova Maas želi omogućiti upravo to

Savezni ministar vanjskih poslova Heiko Maas želi raditi s Turskom na propisima koji će njemačkim turistima omogućiti uživanje u sigurnom odmoru u popularnim regijama za odmor u zemlji.
Ljetni odmor u Turskoj? Ministar vanjskih poslova Maas želi omogućiti upravo to moguće uprkos Coroni

Savezni ministar vanjskih poslova Heiko Maas želi raditi s Turskom na propisima koji će njemačkim turistima omogućiti uživanje u sigurnom odmoru u popularnim regijama za odmor u zemlji.

"Želimo da ljeto bude što je više moguće opravdano", rekao je političar SPD-a u četvrtak nakon razgovora s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

"Nastavit ćemo raditi na ovome na osnovu onoga o čemu smo intenzivno razgovarali prošle godine i, po mom mišljenju, vrlo uspješno primijenili."

Njemačka vlada ukinula je putno upozorenje zbog  pandemije korone za popularne turske regije za odmor na Mediteranu u augustu prošle godine, nakon dugog pritiska turske vlade. Preduvjet za to bio je poseban turistički i higijenski koncept.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavusoglu u razgovoru s Heikom Maasom.
Agencija Fatih Aktas / Anadolu preko Getty Images

Sredinom novembra, međutim, upozorenje o putovanju za cijelu Tursku vraćeno je na snagu jer savezna vlada više nije uzimala transparentnost podataka o zarazi zdravo za gotovo.

Uprkos trenutno velikom broju infekcija koronom, turski ministar snažno je promovirao odmor u Turskoj.

Poduzete su sve mjere "kako bi naši prijatelji mogli svoj odmor provesti sigurno", rekao je Cavusoglu u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa saveznim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom u Berlinu.

To bi dalo prioritet vakcinisanju radnika u turističkom sektoru, rekao je. Kao i prethodne godine, hoteli su uključeni u program certificiranja za siguran turizam. Ovo je prošireno na manje objekte koji se redovno provjeravaju.

Pročitaj više: Grčka od maja prima vakcinisane turiste i one s negativnim nalazom na covid-19

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori