Odmaralište Feroelektra u Neumu prodato za 6,3 miliona KM

Odmaralište Feroelektra u Neumu prodato za 6,3 miliona KM
Odmaralište Feroelektra u Neumu prodato za 6,3 miliona KM

Odmaralište Feroelektra u Neumu prodato je za 6,3 miliona KM. Konačna cijena je, kako je za Klix.ba potvrdio direktor Feroelektra Senad Smajić, dosta viša nego što je bila prvobitna.

"Procijenjeno je bilo da nekretnine koštaju 2,7 miliona, nakon čega sam uspio povećati tu procjenu na 3,7 miliona KM. Zatim sam dodatnim angažmanom i svakodnevnim boravkom na sudu u Čapljini doprinio tome da se te nekretnine prodaju za 6,3 miliona KM", kazao je Smajić.

Ovaj novac bit će usmjeren za isplatu dijela dugovanja radnicima, ali, kaže Smajić, ni ovaj iznos nije dovoljan da se namire sva dugovanja.

"Ovim novcem će se izmiriti samo dugovanja radnika po prvoj tužbi, ali to je tek dio onoga što još treba da se plati. Značajna nam je ova prodaja, jer su ovim za 6,3 miliona KM smanjena dugovanja Feroelektra. Potrebno je još desetak miliona da se to sve završi. Bitno je da se počelo rješavati ovo pitanje", istakao je Smajić te dodao kako su nekretnine u Neumu prodavane odvojeno te kako su kupci i pravne i fizičke osobe iz cijele BiH.

Na tvrdnje načelnika Općine Neum da te nekretnine nisu stvarno vlasništvo Feroelektra, Smajić kaže kako su te optužbe neosnovane.

"Neshvatljive su mi poruke načelnika koji tvrdi da odmaralište nije bilo u vlasništvu Feroelektra. Nekretnina je sto posto čista. Sud je prodao, pa kako se onda može sumnjati u nešto što se proda preko bilo kojeg suda", pita se Smajić.

Podsjetimo da je početkom 2004. potpisan kupoprodajni ugovor između Agencije za privatizaciju u FBiH i Stanić-Investa iz Kreševa, za predmet prodaje 60,66 posto dionica preduzeća Feroelektro d.d. Sarajevo koje su bile u vlasništvu Federacije BiH.

Ugovorom se preduzeće Stanić-Invest obavezalo uplatiti punu cijenu dva miliona KM za predmet kupoprodaje. U periodu od tri godine izvršiti će investiranje u iznosu 22,5 miliona KM, kao i preuzeti postojećih 167, te zaposliti novih 200 radnika. Kupac nije izvršio obavezu novih zapošljavanja, a broj preuzetih radnika je sa 167 smanjen na 35.

Problemi su se nastavili i narednih godina, te su radnici Feroelektra bili prinuđeni da svoja prava traže protestima. Nakon više organizovanih protesta i zahtjeva da se poništi ugovor o privatizaciji, Kantonalni sud u Sarajevu poništio je taj ugovor i vlasništvo nad ovim nekadašnjim gigantom vratio Federaciji BiH. Za direktora društva postavio Smajića, koji je do tada bio predsjednik Sindikata.

Borba radnika nastavljena je i narednih godina. Prodaja odmarališta pokazala je da ona i dalje traje, te da radnici neće odustati sve dok im sva dugovanja ne budu izmirena.

Pročitajte više: Odmaralište u Neumu na javnoj prodaji početkom jula

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori