Odgođena isporuka 81.600 doza AstraZenece našoj zemlji: Iz COVAX-a ponovo pomjerili rok

Ministarstvo civilnih poslova saopćilo je da je danas obaviješteno da će u posljednjoj sedmici aprila ili početkom maja Bosni i Hercegovini biti isporučene nove količine AstraZenecine vakcine preko mehanizma COVAX.

Ministarstvu je iz Ureda UNICEF-a u BiH potvrđeno da 81.600 doza vakcina treba biti isporučeno kroz dvije isporuke. Prva isporuka se očekuje u posljednjoj sedmici aprila ili početkom maja. Druga isporuka predviđena je unutar pet sedmica nakon navedene isporuke.

O broju doza po isporukama Ministarstvo će biti naknadno informirano.

Današnje saopćenje se razlikuje od onoga što je ranije najavljeno. Naime, BiH je trebala dobiti 81.600 doza AstraZenecinih vakcina naredne sedmice, u srijedu ili četvrtak.

"Sljedeća vakcina koja (preko COVAX-a) stiže u BiH je AstraZeneca koja će doći oko 22. ili 23. aprila i to je 81.600 doza", izjavila je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević 31. marta.

Prema današnjem saopćenju, BiH će, ipak, dobiti tek jedan broj tih vakcina krajem aprila ili početkom maja. Ostali dio praktično može stići tek počekom juna. Današnje saopćenje, dakle, ukazuje na novo kašnjenje u isporuci vakcina unutar COVAX mehanizma.

Navedene isporuke dio su ranije dodijeljene količine od 108.000 doza za period februar-maj, 2021. godine. U okviru koje je krajem marta u Bosnu i Hercegovinu već dopremljeno 26.400 doza AstraZenece.

Riječ je o isporukama vakcina koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru COVAX mehanizma.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori