Od negiranja vještaka do priznanja da “Malina respiratori” nisu za najteže pacijente

Uskoro će se navršiti godina od otkrivanja afere "Respiratori". Od aprila 2020. do danas mnogo toga se desilo. Gledali smo fazu od potpunog negiranja nalaza vještaka Tužilaštva BiH, koji je kazao da se sporni respiratori ne mogu koristiti na intenzivnoj njezi, do priznanja da je to ipak činjenica.Jedan od ključnih detalja u cijelom slučaju nabavke kineskih respiratora je to o kakvim se uređajima radi. Da li se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege ili ne?. Ako mogu, onda je stvar čista. A ako ne mogu, zbog čega su kupljeni aparati koji služe za ograničenu kiseoničku podršku pacijentu? Zašto su plaćeni 10,5 miliona KM? Da li je na početku nabavke bilo jasno da kupujemo takve uređaje?

A očito da nije. U potpisanoj izjavi 15. aprila 2020. godine tadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak potpisao je dokument o nabavci invazivnih respiratora ACM812A. U toj izjavi Solak potvrđuje da je firma "Srebrena malina" ovlaštena da obavi uvoz, registraciju i carinjenje.

U samom ugovoru prodavac (Srebrena malina) se obavezao da će isporučena roba biti traženog kvaliteta.

Kada su respiratori stigli i kada je pokrenuta istraga, Tužilaštvo BiH je angažiralo vještaka medicinske struke, a to je anesteziolog Ismet Suljević, koji je utvrdio i napisao mišljenje da respiratori ACM812A "ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-a 19.

U međuvremenu su uslijedile izjave da se radi o naručenom vještačenju, da su kupljeni respiratori odgovarajući te da je riječ o montiranom procesu. S tom pričom obišli smo jedan krug oko Sunca. Danas se plasira teza da se respiratori ACM812A problematiziraju samo u FBiH, a da je Kina širom svijeta prodala čak 20.000 takvih uređaja. Uređaj, medicinski aparat kao takav, nije sporan, ali u svrhu za koju je i namijenjen. Ovdje se nameće pitanje zašto se godinu tvrdilo da se respiratori mogu koristiti u potpunosti za tretman i u intenzivnoj njezi.

Pismo ljekara

U posljednjim dešavanjima na KCUS-u, ljekari u pismu tvrde da se ti aparati ne mogu koristiti za specifično respiratorno patološko stanje COVID-19 pacijenata. Obrazložili su i zašto je to tako. Te tvrdnje anesteziolozi sa KCUS-a nisu demantirali.

O toj temi jučer je govorio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, čija je supruga Sebija generalna direktorica KCUS-a, te je ustvrdio da na spomenutim respiratorima do sada niko nije umro jer opslužuju relativno lakše pacijente.

"To su respiratori koji ne mogu opslužiti najteže pacijente, takvih je od 20 do 30 posto u izolatoriju, a onih 60, 70 i 80 posto mogu opslužiti. Oni to i rade i ja to znam iz prve ruke, jer mi je supruga generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović", kazao je Izetbegović, a prenijela je FENA.

IVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)