Objavljeni dokumenti koji dokazuju da je Moskva finansirala evropsku desnicu

Rusija

Dokumenti i elektronska prepiska do koje je New Lines Magazin došao u saradnji s drugim medijskim kućama, nude dokaze o tome koliko su se određene evropske političke stranke, poznate po svojoj rasističkoj i ksenofobičnoj politici, oslanjale na finansiranje i stratešku političku podršku Kremlja.

"U novembru prošle godine, tokom Mateove radne posjete Moskvi, moj šef je dogovorio privatni sastanak s njim, unajmivši sobu na istom spratu hotela Lotte kako bi spriječio zapadne medije da saznaju za sastanak", riječi su koje je napisao ruski državljanin Mihail Jakušev u dokumentu Microsoft Worda, koji je sam sebi poslao e-mailom 18. juna 2019. godine.

Jakušev je direktor “Cargrada”, ruske organizacije koja sebe opisuje kao grupu kompanija čija je misija ‘oživljavanje veličina Ruskog Carstva’, piše New Lines Magazine.

"Mateo" je Mateo Salvini, bivši potpredsjednik italijanske vlade i ministar unutarnjih poslova, i aktealni lider "Sjeverne lige", italijanske nacionalističke i antimigrantske stranke.

Danas senator u gornjem domu italijanskog parlamenta, Salvini je bio istaknuti obožavatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, kojeg je jednom prilikom 2019. godine nazvao "trenutno najboljim predsjednikom na svijetu".

Dokumenti koje posjeduje New Lines Magazin pokazuju da je Salvini povezan s mnoštvom ekstremno desničarskih političara i aktivista širom Evrope koji su daleko bliže definiciji fašizma nego ukrajinska vlada u Kijevu.

U februaru je talijanski magazin l’Espresso objavio istragu u kojoj je otkrio Salvinijeve tajne pregovore u Moskvi sa očiglednim ciljem da se "Sjevernoj ligi" pribavi milione eura prikrivenog finansiranja uoči parlamentarnih izbora u Evropskoj uniji 2019. godine.

Kao rezultat tog razotkrivanja, Jakušev dokument navodi da je Salvini bio "pod budnim okom lokalnih službi sigurnosti". Razmišljao je kako da stupi u kontakt sa Salvinijem, kojeg je uvijek nazivao imenom, kako bi, prema pisanju New Lines magazina, mogao odrediti pouzdanu osobu s kojom može komunicirati u Rusiji ili bilo gdje u Evropi.

Jakuševljev šef i predsjednik grupe kompanija Cargrad je Konstantin Malofejev, ruski političar i privrednik, poznatiji kao "pravoslavni oligarh" zbog svoje ekstremne religioznosti. Malofejeva su sankcionirali EU i SAD zbog umiješanosti u rusku aneksiju Krima 2014. godine. Ukrajina ga je optužila za finansiranje ilegalnih proruskih paravojnih grupa.

U dokumentu koji je sam sebi poslao, Jakušev je izrazio zabrinutost da se "situacija drastično pogoršala" i da se ne može "nastaviti razgovarati s Mateom". Prema dokumentu, kontakt između Salvinija i Cargrada bio je Salvinijev savjetnik Gianluca Savoini, koji je "izgubio slobodan pristup svom šefu".

Cargrad i njegovi službenici u Moskvi nastavili su da djeluju kao kontakti krajnje desnih stranaka u Rusiji. Poduzeli su tajne mjere da sakriju veze između evropskih političara i Aleksandra Dugina, ruskog filozofa i dugogodišnjeg zagovornika ruskog osvajanja Ukrajine.

Kalev Stoicescu, istraživač ruskih poslova u Međunarodnom centru za odbrambrene studije u Estoniji, tvrdi da je Malofejev izvršavao zadatke Kremlja koji su uključivali miješanje u izbore u BiH i Poljskoj.

Stoicescu je opisao Malofejeva kao oligarha, agenta Kremlja i fanatika ‘koji je više pravoslavan od patrijarha Ruske pravoslavne crkve’.

Sastanci sa Malofejevim ili drugim ruskim političarima bili su organizovani na tajnom zadatku. Naprimjer, jedan takav je Salvini dogovorio početkom 2016. godine. Na tom sastanku su trebale prisustvovati sve krajnje desničarske stranke iz Evrope.

Prema dokumentina koje posjeduje New Lines magazin, čini se da je Salvini u januaru 2019. organizirao putovanje u Moskvu za njemačke poslanike iz jedne neonacističke stranke.

Mreža Malofejeva ne samo da je bila u stanju da širi pro-kremljovske tačke razgovora po cijelom evropskom političkom pejzažu, već je također unosila amandmane za različite prijedloge koji će biti predstavljeni ili Evropskom parlamentu ili nacionalnim zakonodavnim tijelima.

Prije nekoliko sedmica, nedugo nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, Salvini je neočekivano posjetio Pšemisl, poljski grad blizu ukrajinske granice, navodno zbog simpatija prema izbjeglicama koje bježe od strahota rata.

Wojciech Bakun, gradonačelnik Pšemisla koji je stajao pored Salvinija, zahvalio je italijanskim humanitarnim grupama na pomoći humanitarnoj krizi prije nego što je kritikovao Salvinija tako što je podigao majicu koju je ozloglašeno nosio u Moskvi s Putinovim likom i natpisom "Vojska Rusije".

Bakun je tada pozvao lidera Lige da otputuje na granicu "da vidi šta je uradio njegov prijatelj Putin".

Pročitajte više: Američki general: Putin će za nekoliko sedmica morati zaustaviti rat

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori