Objavljena prognoza do 25. januara: Stiže veliko zahlađenje

Prognoza

Objavljena prognoza do 25. januara: Stiže veliko zahlađenje
Foto: akter.ba

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za period od 10. do 25. januara 2022. godine.

Kako navode, na vrijeme u naredna dva dana djelovaće ciklona sa centrom iznad Jonskog mora. Od srijede slijedi dominacija anticiklone sa sjevera evropskog kontinenta, što će usloviti stabilno i hladno vrijeme.

U takvim okolnostima, do srijede se očekuje oblačno vrijeme uz povremen i slab snijeg u Bosni, dok će u Hercegovini biti vedro i stabilno vrijeme bez padavina, uz jak vjetar sjevernog smjera. Od 12. do 21. januara, pod uticajem anticiklone, očekuju se stabilnije vremenske prilike uz dosta vedrih perioda, ali sa izuzetno niskim temperaturama zraka.

Promjena i pogoršanje uz padavine izgledno je od 22. januara do kraja prognoznog perioda, očekuje se zahlađenje.

Tokom prvog dijela sedmice, najhladnija jutra očekuju se u centralnim, istočnim i jugozapadnim predjelima Bosne, sa temperaturama između -4 i 1, u ostalim krajevima Bosne od -2 do 3, u Hercegovini od 4 do 9 °C. Danju u Bosni vrijednosti temperatura zraka kretaće se od 1 do 6, u Hercegovini od 5 do 10 °C.

Uz stabilnije i vedro vrijeme, očekuje se i promjena temperaturnog režima, od 12. do 14. januara, tokom jutra, u Bosni, prognozirane vrijednosti minimalnih temperature zraka su od -10 do -5, u Hercegovini od -2 do 3 stepena, maksimalne u Bosni kretat će se od -3 do 2, u Hercegovini od 4 do 9 °C.

Od 15. januara do kraja prognoznog perioda vrijednosti temperatura zraka su u granicama uobičajenih za ovo doba godine. Jutra prohladna sa temperaturama u Bosni od -3 do 2, u Hercegovini od 1 do 6, dnevne u Bosni do 8 u Hercegovini do 12 °C.

Pročitajte više: Prognoza za novogodišnji vikend: Očekuju nas temperature do 18 stepeni

Pratite nas na Facebook akter.ba -Objavljena prognoza do 25. januara: Stiže veliko zahlađenje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori