Novo povećanje cijena goriva u BiH: na nekim benzinskim pumpama litar skuplji od 2,5 marke

Cijene goriva

Federalnom ministarstvu trgovine od 11. do 19. januara 2022. godine stiglo je 846 obavijesti o promjeni cijena i marži na povećanje cijene benzina i dizela od pet feninga po litru, piše Faktor. Iz Ministarstva trgovine kažu da je raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 19. januara u Federaciji BiH sljedeći

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 2,31 do 2,51 KM/litru;

– Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,26 do 2,51 KM/litru.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 19. januar za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,40 KM/litru i za Dizel BAS EN 590 (10 ppm) 2,37 KM/litru.

– Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine namalo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata – poručuju iz Ministarstva trgovine – Sektor za cijene i analizu tržišta.

Cijene nafte na svjetskom tržištu znatno su porasle te su dostigle rekordne iznose. Ovaj rast, kao i uvijek, utječe i na formiranje cijena na tržištu Bosne i Hercegovine, koje se povećaju brzo, a kada je u pitanju pojeftinjenje, onda se to malo oduži. (GPmaljevac)

Pročitajte više: HOROR NA BENZINSKOJ PUMPI Polio benzinom, pa ZAPALIO automobil u kojem je bila žena! (VIDEO)

Pratite nas na Facebook akter.ba - Novo povećanje cijena goriva u BiH: na nekim benzinskim pumpama litar skuplji od 2,5 marke

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori