Novim ostvarenjem Pedra Almodovara otvoren Filmski festival u Veneciji

Na ceremonij otvaranja počasni Zlatni lav uručen je italijanskom reditelju Robertu Beninjiju

Sedamdesetosmi Međunarodni filmski festival u Veneciji, najstariji filmski festival na svijetu, otvoren je večeras sa najnovijim djelom Pedra Almodovara koji se takmiči za glavnu nagradu Zlantog lava zajedno sa istaknutim kolegama kao što su Džejn Kampion i Paolo Sorentina.

Almodovar, 71, dva puta dobitnik Oskara, još nije dobio neku veću nagradu u Veneciji. On na Lidu predstavlja svoj novi film "Madres Paralelas" u kome igra njegova omiljena glumica Penelopi Kruz (Penelope Cruz).

Film govori o priči dvije žene koje se porode istog dana u istom porodilištu.

Reditelj i njegova muza, oboje obučeni u crno, prošetali su tradicionalnim crvenim tepihom palate, na Lidu u Veneciji naspram mora, uz bljesak fotoaparata, ali bez publike, zbog mjera protiv kovida.

Na ceremonij otvaranja počasni Zlatni lav uručen je italijanskom reditelju Robertu Beninjiju, nezaboravnom autoru filma "Život je lijep". Nagradu mu je uručila novozelandska rediteljica Džejn Kampion.

Predsjednica žirija "Orizzontija" je bh. rediteljica Jasmila Žbanić.

Prošle godine festival je održan u suženom izdanju, prije nego što su stigle antikovid vakcine. Iako se zdravstvene mjere i dalje primjenjuju ovogodišnja Mostra će biti obilježena povratkom velikih imena filma na Lidu, sa više od 59 predstavljenih zemalja.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori