Novi soj B.1.640.2 već u Francuskoj

Virolozi su od početka upozoravali da će korona virus stalno mutirati, a sada je u Francuskoj dokazan slučaj novog soja. Mutacija svakako koristi ako postoji samo mali broj vakcinisanih u populaciji.

Novi soj B.1.640.2 dokazan je početkom decembra kod jedne osobe koja je došla iz Kameruna. Kako je saopšteno iz bolnice IHU Mediterrannee u Marseju, poznato je da je ovaj soj zarazio dvanaest osoba na jugu Francuske.

O ovom soju se još gotovo ništa ne zna,. Osim da je ovaj virus još značajnija mutacija od omikrona: ima 37 promjena u genetskom materijalu u odnosu na originalni virus. Novi soj ima 46 mutacija. Također se može utvrditi da je ovo "kruna" već poznatih mutacija N501Y koje se nalaze u alfa soju i mutaciji E484K. Poznato je da se ove promjene jače vezuju za ljudske ćelije, što znači da se lakše i brže šire.

Ali zbog malog broja slučajeva, ništa se ne zna o najvažnijem. Koliko je ovaj novi soj zarazan i koliko je opasan. Nije poznato da li ovaj soj potiče iz Kameruna, ali stručnjaci smatraju da je to lako moguće zbog činjenice da je tamo vakcinisana minimalna populacija. Oko 2,4% populacije. To jednostavno znači da virus ima “široko polje” gdje se može širiti i tako mutirati.

Omicron se teže "probije" do pluća

Analizom sojeva omikrona stečeni su novi uvidi. Već postoje smrtni slučajevi od ovog soja. Ali naučnici širom svijeta su otkrili da ovaj soj virusa prvenstveno ostaje u gornjim respiratornim putevima: nosu, grlu i dušniku. Na Univerzitetu u Hong Kongu otkrili su da se omikron širi i do 70 puta brže od delta soja. To je kada su u pitanju bronhi, ali da se širi i do deset puta manje u samim plućima.

To također znači da je intenzivna bolnička njega rjeđe potrebna. Ali s obzirom na ogroman broj novoinficiranih, ona je i dalje opterećenje za zdravstveni sistem. Virolozi su od početka ove pandemije upozoravali da može postojati hiljade sojeva virusa. Iako je uobičajeno da su novi sojevi manje opasni od originalnih, nigdje se ne kaže da to mora biti slučaj.
A onda postoji mogućnost "ukrštanja" sa drugim virusima: u Izraelu je 31-godišnja trudnica koja nije vakcinisana zarazila i korona virus i "obični" virus gripe koji je trenutno prisutan i od kojeg je bila u U izraelske bolnice do kraja prošle godine došlo je skoro 2.000 pacijenata, navodi Times of Israel. Srećom, zaražena trudnica nije bolovala od ovakvog ukrštanja - "fluron" (reč sastavljena od engleske reči za grip i koronu), ali lekari su veoma oprezni sa prognozama, što bi opet moglo da znači da je mešanac za naše zdravlje.

Ali barem kada su korona sojevi u pitanju, stručnjaci kažu da su cijepljeni i izliječeni spremniji na nove mutacije: učinak vakcine je nešto niži od izvornog oblika virusa, ali zaštitni mehanizmi stvoreni u našem tijelu djeluju u 70. do 80% slučajeva. Naročito kada su u pitanju takozvane T-ćelije, naučna zajednica tvrdi da one "prepoznaju" omikron skoro kao i originalni Vuhan soj.

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori