Potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 vakcina Sinofarm za FBiH (VIDEO)

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas u pauzi sjednice Vlade u Mostaru, da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina Sinofarm sa proizvođačem.  

Istakao je da je javnosti poznato da je Federacija BiH direktno pregovarala sa Kinom za nabavku tih vakcina. Ugovor je ime Vlade Federacije BiH potpisao v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

- Također je poznato da zbog klauzule o javnosti nismo u mogućnosti dati više informacija o ovome. Vlada Kine je odobrila Federaciji BiH iznos pola miliona doza vakcina. Svugdje u svijetu države nabavljaju vakcinu, a Vlada FBiH je poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnosti da za građane FBiH nabavi vakcine - poručio je Novalić.

Naglasio je da nikada nisu odustali ni od jedne mogućnosti za nabavku vakcina. Također je naglasio da Pfizer pokušavaju nabaviti u dogovoru sa državnim nivoom.

- Sa Vladom KS pokušavamo nabaviti vakcinu Sputnik V, za što je struka tražila dodatna pojašnjenja. Zaista nam nije jasno zašto Kantonu Sarajevo smeta ono što traži struka i zašto bespotrebno uznemiravaju javnost. Sve nedoumice trebaju biti riješene u okviru institucija - kazao je te pozvao Vladu KS da u okviru institucija nastave saradnju, a sve u cilju nabavke vakcina za građane.

Novalić je uime Vlade FBiH zahvalio Ambasadi NR Kine u BiH i Ambasadi BiH u Kini. 

Pogledajte VIDEO - Potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 vakcina Sinofarm

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)