Nova pravila za ulazak u Austriju: Uvode se ninja-pasoši

Ninja pasoši

Austrija s početkom skijaške sezone uvodi takozvane ninja-pasoše za djecu.

Ninja-pasoši vrijede za djecu od 12 do 15 godina koja se još nisu vakcinisala ili nisu preboljela virus, pojasnila je austrijska ministrica turizma Elizabet Kestinger na današnjoj konferenciji.

Ninja-pasoš podrazumijeva režim od više testiranja, vrlo je sličan onome koji se u Austriji sprovodi za škole, a potvrđeno je da odluka vrijedi i za djecu iz inozemstva koja će s roditeljima doći na odmor, pišu Nezavisne.

"Za djecu iz inostranstva teže je sprovoditi 2G pravilo pa će ovo olakšati stvar", rekla je ministrica Kestinger.

Pasoš je ekvivalent 2G potvrdi (u Austriji se priznaje samo vakcina ili preboljenje). Djeca s ninja-pasošima moći ići na sva ona mjesta na koju smiju samo oni koji su vakcinisani ili su preboljeli virus.

Djeca se moraju testirati tri puta u razdoblju od pet dana. S time da dva od ta tri testa moraju biti PCR.

Pod uslovom da u pet dana djeca obave tri testa, šesti i sedmi dan boravka više se ne moraju obavljati testovi. 

PCR test je inače već i sada uslov za ulazak u Austriju za djecu iznad 12 godina koja nisu vakcinisana ili nisu preboljela virus

Podaci o testovima se upisuju u karticu koja se skida na službenim stranicama austrijskog ministarstva turizma. A treba imati i potvrde o obavljenim testovima, u papirnatom ili digitalnom obliku.

Da bi ninja-pasoš bio valjan, treba predočiti i identifikacijski dokument sa slikom.

Austrijanci upozoravaju da, ako ciklus započne više dana prije dolaska. Za boravak od sedam dana možda neće biti dovoljan jedan ciklus od tri testiranja.

U slučaju da neko iz objektivnih razloga u roku 24 sata ne dobije rezultat PCR testa (podsjetimo još jednom da dva od tri testa moraju biti PCR), izuzetno vrijedi i brzi antigenski test.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)