Norvežanin Lucas Braaten slavi vodstvo u Alta Badiji

Skijanje muškarci

Norvežanin Lucas Braaten slavi nakon skijanja
Norvežanin Lucas Braaten

Sedam dana nakon pobjede u slalomu u Val d'Isereu , Norvežanin Lucas Braaten nije bio spreman da siđe s vrha postolja.

"Pobjeda je kao droga, samo vam treba više toga", rekao je 22-godišnji Braaten nakon što je u nedjelju pobijedio u veleslalomu Alta Badije za samo dvije stotinke nad timskim kolegom Henrikom Kristoffersenom.

Na trećem mjestu nakon prve vožnje, Braathen je prevladao neke greške u sredini svoje druge vožnje kako bi zadržao zeleno svjetlo od vrha do dna, a zatim je gledao kako Kristoffersen i vođa prve vožnje Zan Kranjec iz Slovenije ne mogu pobijediti.

Lucas Braaten
Lucas Braaten

Kranjec je pao na peto mjesto, omogućivši švicarskoj superzvijezdi Marcu Odermattu da se ušunja na pobjedničko postolje na trećem mjestu i osvoji 60 vrijednih bodova u svojoj potrazi za ukupnim Kristalnim globusom Svjetskog kupa.

Ali dan je pripao Braathenu, koji je od djetinjstva sanjao o pobjedi na poznatoj stazi Gran Risa.

"To je nevjerovatno", rekao je. „Odrastajući, gledajući Alta Badiju kao klinac, to je jedna od omiljenih, sigurno, to je vjerovatno najzgodnija veleslalomska staza na svijetu.

"Ne mogu vjerovati da sam ovdje pobjednik. Nevjerovatno je, ovaj dan ću pamtiti zauvijek."

Zbacivši Odermatta i nadmašivši Kristoffersena, Braaten se pridružio toj dvojici kao jedini ljudi koji su pobijedili u veleslalomskoj utrci Svjetskog kupa u posljednje dvije sezone.

HENRIK Kristofersen drugo mjesto

Također se pridružio Kristoffersenu i Francuzu Alexis Pinturault kao jedini aktivni skijaši koji su pobijedili u slalomu i veleslalomu Svjetskog kupa u istoj sezoni.

Kristoffersen, koji je tri puta postigao taj podvig, svoju frustraciju je dao u ciljnoj zoni nakon što je samo podbacio, ali je bio više filozofski nakon trke.

"Naravno, kada zaostajete za dvije stotinke, dozvoljeno vam je da budete frustrirani", rekao je. "Ovo je trka, svi želimo da pobjedimo."

Činilo se da je naporna sedmica spusta u Val Gardeni sustigla Odermatta jer je prva vožnja dovela do toga da je stajao na devetom mjestu, 1,42 sekunde iza Kranjca.

Marco Odermatt trece mjesto
Zan Kranjec

Oporavljajući se kako bi ostvario snažnu drugu vožnju i završio treći, postao je treći čovjek koji je stigao do 11 uzastopnih veleslalomskih postolja Svjetskog kupa nakon legende skijaških trka Ingemara Stenmarka iz Švedske (22 uzastopno) i Marcela Hirschera iz Austrije (18).

"Nisam bio siguran da li će se ovo (podijum) ponoviti danas nakon prve vožnje," rekao je Odermatt, koji je osvojio posljednja tri veleslaloma Svjetskog kupa još od prošle sezone.

„Bilo mi je teško pronaći pravu brzinu u prvoj vožnji čak i ako sam imao savršenu stazu, a u drugoj vožnji, čak i ako je staza bila mnogo teža — mračna, neravnina — nekako sam uvijek uspijevao da spustim skiju do kraja."

"Danas se još jednom pokazalo da je Gran Risa najteži GS na svijetu."

Alta Badia ITA

Daleko od podijuma, Joan Verdu iz Andore zabilježio je najbrže vrijeme druge vožnje i zabilježio najbolji rezultat u karijeri, 12., popravivši svoj jedini prethodni rezultat među 30 najboljih na nivou Svetskog kupa, 17. u veleslalomu u Kranjskoj Gori prošlog marta.

Skijajući treći u revanšu, Verdu je iskoristio čistu stazu kako bi preuzeo vodstvo, a zatim je gledao kako sljedećih 16 skijaša nije uspjelo da ga istisne uprkos tome što su neki od njih počeli s prednošću u prvoj vožnji u odnosu na njega od skoro dvije sekunde.

Nakon uzbuđenja nedjeljne trke, najbolji svjetski veleslalomaši vratit će se na još jedan udarac na Gran Risu u ponedjeljak, a Kristoffersen je upozorio da će na terenu biti bolji."

"Nije bilo ni približno savršeno (u nedjelju), tako da je sigurno moguće skijati mnogo brže", rekao je.

Povezane vijesti: Pobjeda Braathena: Nastavak norveške dominacije u Svjetskom Kupu

Pratite nas na Facebook akter.ba - Norvežanin Lucas Braaten slavi nakon skijanja u vodstvo u Alta Badiji

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori