Njemački automobilski div nudi zaposlenicima do 400.000 eura otpremnine?!

Automobilski div Daimler AG suočavao se s velikim promjenama tokom restrukturiranja. Naime, s jedne strane, grupa će se ove godine podijeliti u dvije nove, neovisne kompanije: Mercedes-Benz za automobile i kombije i Daimler Truck za kamione i autobuse.

Proizvođač automobila, s druge strane, želi postati klimatski neutralan prije 2039. godine i mora svoju proizvodnju potpuno pretvoriti u elektromobilnost.

No kako bi mogao finansijski podnijeti velika ulaganja, Daimleru slijedi stroga štednja i to će imati dalekosežne posljedice na zaposlenike Grupe.

Samo u šest njemačkih tvornica postoji rizik od 20.000 otpuštanja radnika. Izvršna direktorica Daimlera Ola Källenius prošle je godine najavio program otpremnina koji je, prema tvrdnjama kompanije, dobrovoljan.

Inžinjer u ranim 40-ima koji je u kompaniju došao nakon završetka studija može se nadati otpremnini do 400.000 eura, a ponudu za odlazak već je prihvatilo više od 3.500 zaposlenika, doznaje Business Insider, prenosi Fenix-magazine.

Glasnogovornik kompanije naglasio je da ovaj broj ne uključuje zaposlenike koji su napustili Daimler u djelomičnoj mirovini ili su otišli u mirovinu.

“Inače bi broj bio znatno veći”, rekao je glasnogovornik.

Pročitajte više: Mercedes S 680 Guard 4MATIC je kralj blindiranih automobila

Pratite nas na Facebook akter.ba – Njemački automobilski div nudi zaposlenicima do 400.000 eura otpremnine

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti