Rusi se pripremaju za najtežu bitku: Nisu spremni na povlačenje

Evakuacija

S Hersonom je sve jasno, rekao je Arestovič

Za najtežu bitku u strateškoj južnoj regiji Herson pripremaju se Rusi, izjavio je visoki ukrajinski službenik. Inače, Kremlj se priprema braniti najveći grad pod svojom kontrolom od ukrajinske protuofanzive.

Posljednjih sedmica, ruske snage u regiji su potisnute te riskiraju da budu zarobljene na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, gdje je glavni grad pokrajine Herson u ruskim rukama od prvih dana invazije na Ukrajinu prije osam mjeseci.

Savjetnik predsjednika Ukrajine, Oleksij Arestovič (Arestovich) izjavio je da nema znakova da se ruske snage spremaju napustiti grad. Ruske vlasti evakuiraju stanovnike na istočnu obalu.

- S Hersonom je sve jasno. Rusi se popunjavaju, jačaju svoje grupiranje tamo. To znači da se niko ne sprema za povlačenje. Naprotiv, najteže bitke će se odvijati za Herson - rekao je Arestovič u videosnimku objavljenom kasno sinoć.

Vršenje pritiska

Od četiri pokrajine koje je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio ruskim teritorijem u septembru, Herson je nedvosmisleno strateški najvažnija. Razlog toga je Kontrolira i jedini kopneni put do poluotoka Krim koji je Rusija zauzela 2014. i ušće Dnjepra, goleme rijeke koja presijeca Ukrajinu.

Član svrgnutog proukrajinskog regionalnog vijeća Hersona Juri Sobolevski (Yuri) izjavio je da vlasti koje je postavila Rusija vrše sve veći pritisak na stanovnike Hersona da odu.

- Postupci pretraživanja i filtriranja se intenziviraju kao i pretrage automobila i domova - napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Priprema za napredovanje

U regiji Mikolajev sjeverno i zapadno od grada Hersona artiljerijski napadi bjesnili su tokom utorka, prema objavi s prve linije na Rajbaru (Rybaru), proruskom kanalu na Telegramu.

U okrugu Iščenka (Ishchenka) sjeverno od Hersona, ukrajinske snage pokušale su konsolidirati svoje položaje, ali su bile prisiljene vratiti se na ranije linije, navodi se u objavi. 

Rečeno je da se ukrajinska vojska priprema za napredovanje cijelom dužinom fronta.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori