Nevjerovatna životna priča najinteligentnijeg čovjeka na svijetu

Vilijam Džejms Sidis smatra se čovjekom sa najvećom inteligencijom ikada. Procjenjuje se da je njegov IQ bio između 250 i 300.

Vilijam je rođen je 1898 godine u Njujorku. Otac mu je bio psiholog sa Harvarda, a majka doktorka. Oboje su imali visoku inteligenciju i praktično su bili geniji.

Vilijam je od malena pokazivao da posjeduje izuzetan mozak.

Sa samo 18 mjeseci čitao je novine kao što je The New Yotk Times.

Sa osam godina sam je naučio osam jezika: grčki, latinski, francuski, ruski, njemački, hibru, turski, jermenski. A onda je izmislio svoj jezik koji je nazvao vendergood.

Njegovi roditelji su brzo shvatili da imaju genija u kući pa su radili sa njim kako bi mu dodatno unaprijedili inteligenciju i pokušali da ga upišu na Harvard sa 9 godina. Odbijen je, ali su ga ipak primili dvije godine kasnije čime je postao najmlađi student na najstarijem američkom univerzitetu ikad.

Na fakultetu je znao više od profesora, posebno matematiku. Sa 16 godina je diplomirao.

Ali, slava nije baš dobra, pogotovo kada je doživite vrlo mladi.

Brzo nakon diplomiranja, Vilijam je rekao novinarima da želi da živi savršen život koji podrazumijeva – osamu. Takođe je dodao da ga žene ne zanimaju i da ga ne privlače.

U to vrijeme je shvatio da mu se ne dopada i način na koji je njegov otac radio sa njim i podučavao ga pokušavajući da mu dodatno unaprijedi inteligenciju, što je bilo moderno u to doba u SAD. Kada mu je otac umro, Vilijam je odbio da ode na sahranu 1923. godine.

Neko vrijeme živio je povučeno i radio obične kancelarijske poslove. Ipak, ljudi su ga često prepoznavali zbog čega je često mijenjao poslove bježeći u anonimnost. Kada je 1924 godine otkriveno da radi za skromnih 23 dolara nedjeljno novine su se rugale njegovom neuspjehu.

Tada se nije znalo da je Vilijam napisao nekoliko važnih knjiga ali ih je objavio pod pseudonimima.

Godine 1919. godine uhapšen je na protestu protiv Prvog svjetskog rata. Osuđen je na kaznu od 18 mjeseci i prebacili su ga u sanatorijum na dvije godine.

Proveo je život usamljen i ne previše srećan. Kraj života proveo je radeći na mašini u fabrici kao anonimni majstor. Umro je sa 46 godine od moždanog udara, baš kao i njegov otac.

I danas se smatra da je jedini čovjek sa toliko visokim IQ i da je vjerovatno mogao da promijeni svijet da je njegov život izgledao drugačije.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori