Nepobjediva Shiffrin: Sve bliže je apsolutnom rekorderu Stenmarku

Mikaela Shiffrin ostvarila i 84. pobjedu
84. pobjeda Mikaele Shiffrin

Američka skijašica Mikael Shiffrin upisala je u srijedu svoju 84. pobjedu u Svjetskom kupu.

Samo 24 sata nakon što je postala najuspješnija skijašica Svjetskog kupa svih vremena, Amerikanka je učinila ono što joj je sasvim prirodno i ponovno pobijedila na veleslalomu u talijanskom Kronplatzu.

Ništa ne može zaustaviti Mikaelu Shiffrin da trenutno pobijedi. Nisu  dovoljne najbolje alpske skijašice na svijetu. Nije dovoljan raspored na kojem je nastupila na pet trka Audi FIS Svjetskog kupa u proteklih šest dana. Nije  ni luda 24 sata u kojoj je san zamijenjen nebrojenim televizijskim i medijskim intervjuima.

Samo 24 sata nakon što je postala najuspješnija skijašica Svjetskog kupa svih vremena, Amerikanka je učinila ono što joj je sasvim prirodno i ponovo je pobijedila na veleslalomskim skijama u Kronplatzu u Italiji.

Pobjednica Mikaela u vožnji

Slavila je s vremenom 2:03. 28. Drugo je mjesto zauzela Norvežanka Ragnhild Mowinckel sa 82 stotinke zaostatka (2:04.10), a treće Šveđanka Sara Hector sa 1,19 sekundi zaostatka (2:04.47).

“Danas sam bila prilično umorna tako da sam emotivna i umorna i samo želim da spavam. (Ali) Na kraju dana to su zapravo samo dvije vožnje koje traju jednu minutu. Uvijek imate energije za to”, rekla je Shiffrin, dajući uvid u mentalnu snagu koja je donijela 27-godišnja Shiffrin u  84.pobjedi  svjetskog kupa.

Nije ni čudo što je dvostruki muški osvajač olimpijske medalje Aleksander Aamodt Kilde rekao nakon pobjede pod brojem 83 da je način razmišljanja njegove partnerice "samo drugačiji".

Ragnhild Mowinckel drugoplasirana

Glatko i sa kontrolom u prvoj jutarnjoj vožnji, Shiffrin je na pola puta povela aktuelnu olimpijsku prvakinju u veleslalomu Saru Hector za više od pola sekunde. I uprkos tome što je Norvežanka Ragnhild Mowinckel napravila jednu od svojih najboljih vožnji u godinama, Shiffrin je jednostavno produžila svoju prednost popodne, ignorišući senke koje se izdužuju i čuveno strmo polje, kako bi završila 0,82 sekunde dalje od terena.

„Svakako, jako sam uzbuđen zbog današnjeg dana“, rekla je Mowinckle. “Bio je izazovan GS za mene, bio je dobar, nije bio tako sjajan i sada konačno sve uklapam, oprema i skijanje odgovara.”

Sara Hector trećeplasirana

Na sličan način, Hector je bila oduševljena svojim povratkom u formu u pravo vrijeme kada je Svjetsko prvenstvo 2023. počelo za samo 12 dana.

„Tako sam sretna, osjećam se nevjerovatno. Bilo je to nekoliko teških sedmica, ali sada je tako sjajan osjećaj što sam mogla to učiniti,” rekla je Hector, čije je treće mjesto označilo prvo mjesto na podijumu u šest GS trka.

Postolje

“Mislim da je između druge trke u Kranjskoj Gori i ove dvije utrke jučer i danas to najbolje GS skijanje koje sam ikada vozila”, otkrila je Shiffrin. “Osjećam se tako dobro s tim. Obožavam osjećaj koji trenutno imam na GS skijama.”

Kronplatz skijalište

Lara Gut-Behrami napravila je najbržu vožnju popodneva i skočila sa 13. na peto mjesto , nakon jutarnje vožnje tokom koje ju je ometala polomljena skija. Dok je Slovakinja Petra Vlhova takođe zadržala svoju dosljednu, iako nespektakularnu sezonu, zauzevši četvrto mjesto.

Ali konačnu riječ ima Shiffrin, koja će imati priliku da za vikend parira s ukupnim rekordom Svjetskog kupa Ingemara Stenmarka od 86 pobjeda, kada ona vozi dva slaloma u Spindleruv Mlynu (CZE).

U poretku skijašica u veleslalomu vodi Shiffrin sa 600 bodova, druga je Gut Behrami sa 482 bodova, a treća Talijanka Marta Bassino sa 451 bodom. Ljutić je 40. sa 18 bodova

Shiffrin je prva i u ukupnom poretku svijetskog kupa za  skijašice sa 1.517 bodova, druga je Gut Behrami sa 906 bodova, a treća Slovakinja Petra Vlhova sa 896 bodova.

Povezane vijesti: Mikaela Shiffrin oborila rekord: Pobjednica 83. utrke Svjetskog kupa

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori