Nedostatak magnezijuma u organizmu se ispoljava sa četiri simptoma

Magnezijum je mineral koji je izuzetno važan biološki element u našem tijelu. Neophodno je održavati ukupnu fiziološku i metaboličku ravnotežu jer učestvuje u obezbjeđivanju preko potrebne energije našim ćelijama.

Neophodan je za aktivnost i ravnotežu nervnog sistema.

Djeluje opuštajuće i umirujuće i smanjuje razdražljivost nerava i mišića. Smanjuje lučenje adrenalina i efikasan je u ublažavanju grčeva i napetosti, na primjer kod glavobolje i nervoze, sindroma iritabilnog crijeva, tahikardije i bolova u stomaku.

Učestvuje u zgrušavanju krvi i metabolizmu glavnih makronutrijenata i omogućava proizvodnju energije. Pomaže u održavanju uravnoteženog pH u krvi, reguliše srčani ritam i ima vazodilatacijski efekat.

Izuzetno je važan za zdravlje kostiju jer stabilizuje i restrukturira formiranje i rast kostiju.

Oko 60 odsto magnezijuma nalazi se u kostima, ostatak u mekim tkivima, a samo jedan odsto je u krvi.

Nedostatak magnezijuma je čest. Kako ćete prepoznati da imate ovaj problem?

Namirnice bogate magnezijem:kakao prah, suncokretove sjemenke, kikiriki, lješnjaciorasi, smeđa riža, pistacija, kukuruz, grah, crna čokolada, losos, banana, suhe šljive, špinat

Ovo su 4 najvažnija simptoma

Zdrav čovjek mora uvijek da se osjeća dobro, ne samo fizički već i psihički. Ako vam nedostaje magnezijuma, to će uticati i na vašu psihu pa možete doživjeti stres, anksioznost i depresiju.

Jedna od najopasnijih posljedica nedostatka magnezijuma je kalcifikacija arterija. Nizak nivo magnezijuma dovodi do ovog stanja i izaziva koronarne probleme, uključujući srčane bolesti.

Srčani udar je znatno češći kod osoba koje pate od hroničnog nedostatka magnezijuma.

Grčevi u mišićima nastaju kada se mišić nekontrolisano steže, što je često posljedica nedostatka magnezijuma. Naime, što manje magnezijuma tijelo dobija, mišićnom tkivu je potrebno više kiseonika za bilo koju vrstu fizičke aktivnosti.

Problemi s kostima su još jedan simptom.

Da bismo podstakli apsorpciju kalcijuma koji unosimo ishranom, našem organizmu je neophodan vitamin D, a on može da se "aktivira" i obavlja svoju funkciju samo ako ima dovoljno magnezijuma.

Magnezij se posebice preporučuje trudnicama budući da one nerijetko imaju probleme s grčevima, posebno u kasnijim stadijima trudnoće. Konzumacija magnezija smanjuje mogućnost pobačaja i prijevremenog porođaja.

Magnezij je neophodan za pravilan rad mišića i živčanog sistema. Konzumacija magnezija kroz hranu i suplemente posebno je važna aktivnim sportistima. (Izvor: buka.com; dnevnik.hr)

Pročitajte više: Namirnice koje griju

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori