Mikaela Shiffrin i njena historijska 82. pobjeda

Skijanje

Mikaela Shiffrin je prešla ciljnu liniju, vidjela broj 1 pored svog imena na ekranu po 82. put u trci Svjetskog kupa, vrisnula od oduševljenja, a zatim pala na koljena u nevjerici.

Nakon što je dominirala u nedjeljnom veleslalomu u Kranjskoj Gori do ravnopravnog rekorda pobjeda sunarodnjakinje Lindsey Vonn u Svjetskom kupu za žene, inače rezervisana američka superzvijezda bila je svladana emocijama u ciljnom prostoru.

"Ne mogu vjerovati", rekla je Shiffrin nekoliko trenutaka nakon toga, na ivici suza nakon mjeseci - godina, čak - odbijanja govora o trci za ovim rekordom.

"Bila sam tako nervozna ovog, imam osip na licu jer sam bila tako nervozna", dodala je. “Ne znam zašto, možda je malo zbog 82.

Pobjednica u vožnji

"Stvarno sam željela da skijam dobro, i to sam uradila."

Shiffrin je vodila veleslalomski majstorski tečaj u slovenačkim Alpima i pobijedila sa 0,77 sekundi nad Italijankom Federicom Brignone, dok se Švicarka Lara Gut-Behrami oporavila od subotnjeg razočaranja i osvojila treće mjesto.

Shiffrin kleknula je na koljena u nevjerici nakon pobjede na svojoj 82. utrci Svjetskog kupa (Agence Zoom)
Prva je izašla iz kapije u prvoj vožnji, Shiffrin je uglađenu trku bez greške postavila vrijeme koje neće biti ugroženo, a samo Brignone (+0,24s) i Kanađanka Valérie Grenier (+0,39s) mogu doći unutar 0,70 sekundi od prednosti.

Skijajući posljednju u drugoj vožnji, Shiffrin je skijala spektakularno kako bi povećala svoju prednost u svakom od prva tri međudjelovanja i na kraju pobijedila za više od tri četvrtine sekunde.

"Nadam se da ću jednog dana ponovo moći tako skijati jer je to možda bila najbolja stvar koju sam ikada radila u GS-u", rekla je.

"Dobila sam izvještaj od trenera da je sve u potpunosti napadno, tako da zaista morate ići na to. Bila sam u ovoj poziciji i dala sam je i danas sam željela da se borim za to."

Shiffrinine 82 pobjede podijeljene su između slaloma (51), veleslaloma (17), super-G (5), spusta (3), gradskih disciplina (3), paralelnog slaloma (2) i alpske kombinacije (1).

Postolje

Ova 27-godišnjakinja je u decembru 2012. pobijedila u svojoj prvoj utrci Svjetskog kupa sa 17 godina i uzela je samo 233 starta da bi došla do 82 pobjede. Nasuprot tome, Vonn je svoju prvu utrku Svjetskog kupa osvojila sa 20 godina, a posljednju sa 33 godine, započevši 395 trka u svojoj karijeri.

Vonn je pobijedila u 53 trke Svjetskog kupa u dobi koliko je Shiffrin sada i ostvarila još 29 pobjeda nakon toga, a njen posljednji trijumf se slučajno dogodio u istom odmaralištu kao i prvi Shiffrin - Are, Švedska - u martu 2018.

Drugoplasirana Brignone u vožnji u Kranjskoj Gori

Još jedna pobjeda donijet će Shiffrin potpuni obilježje žena i povući je na tri od rekorda od 86 pobjeda u Svjetskom kupu u alpskom skijanju za muškarce i žene, koji drži legendarni Šveđanin Ingemar Stenmark.

Vraćajući se na stazu, drugoplasirana Brignone napravila je malu grešku na vrhu svoje druge vožnje i mogla je krenuti ka još jednom finišu odmah iza postolja, što je trend za nju ove sezone sa četiri rezultata od četvrtog ili petog u prethodnih pet trke veleslaloma.

Lara Gut Behrami treć mjesto

"Danas sam imala super prvu trku, a drugu vožnju sam počela stvarno pomalo pospana i onda sam sebi rekla 'Probudi se ili ćeš završiti opet četvrta ili peta', tako da sam se zaista potrudila i gurala sam do kraja", rekla je.

Dogurala je do kuće i završila na drugom mjestu za svoj 50. podijum u Svjetskom kupu, ispred Gut-Behrami, koja je napredovala s petog sa besprijekornom drugom vožnjom, dan nakon što je zbog loše druge vožnje propustila podijum.

No, uprkos impresivnom podijumu za Brignonea i Gut-Behramija, Shiffrin izjednačavanje Vonninog rekorda bila je jedina stvar na koju su svi mislili nakon trke, na Shiffrininu blagu sramotu.

"Možda će u jednom trenutku ljudi prestati da pričaju o tome", rekla je. „Pokušavam da ne razmišljam o tome, pokušavam da ne promjenim svoje ciljeve za ovaj rekord.

"Ali to su 82 pobjede, to je malo neopisivo."

Izvor slika: fis-ski.com

Facebook

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori